Cum functioneaza organismul?

 
Inainte de a incepe un program de detoxifiere merita sa stiti cum functioneaza organismul uman (in linii mari) si cum va raspunde acesta la eliminarea toxinelor.
  • Ce anume face ca toxinele sa se instaleze in organism?
  • Ce anume se detoxifiaza?
  • De ce are nevoie corpul de ajutorul nostru, de ce nu-si rezolva singur problemele?
 
Corpul omenesc este o structura de organe si sisteme foarte sofisticata, conceputa astfel incat sa functioneze in echilibru si armonie. Foloseste alimente si lichide pentru a se hrani, a se vindeca si a se intretine - procese care formeaza metabolismul. Sistemele si organele noastre proceseaza acele substante, le retin pe cele necesare si elimina reziduurile - asa ca, da, corpul se detoxifiaza singur, in cel mai natural mod. Daca, insa, perturbam acest echilibru, producand o supraincarcare a organismului cu deseuri, lucrurile pot sa se deregleze. Ii dam organismului nostru prea multe de facut si toate o iau razna, incetinesc si incepem sa functionam "sub capacitate".
 
Ficatul, rinichii, sistemul limfatic si pielea joaca, toate, un rol critic pentru functionarea normala a procesului de detoxifiere din organismul nostru.
 
  1. Ficatul - preia substantele otravitoare sau toxice care intra in organism prin mancare sau din mediul ambiant si le converteste sub forme care pot fi folosite, depozitate in siguranta sau eliminate.
  2. Rinichii - sunt implicati in numeroase procese esentiale, inclusiv filtrarea reziduurilor toxice din sange si eliminarea lor din corp, prin urina. De asemene, sunt raspunzatori de mentinerea cantitatii corecte de lichid in organism si reglementarea echilibrului intre potasiu si sodiu (vital pentru circulatia normala a fluidelor prin sisteme).
  3. Sistemul limfatic - actioneaza ca o instalatie de evacuare a deseurilor din organism. Limfa, un lichid produs de glandele limfatice aflate in diverse zone ale corpului, absoarbe celulele moarte, lichidele in exces si alte produse reziduale din alimente, transportandu-le apoi in nodulii limfatici. Acolo, deseurile sunt filtrate si, in cele din urma, deversate in sange, care le duce la organele eliminatorii - ficatul, rinichii sau pielea - pentru a fi evacuate prin fecale, urina sau transpiratie.
  4. Pielea (epiderma) - este cel mai mare organ al corpului si serveste multor functii vitale;
  • Este o oglinda a sanatatii noastre - "arati cam palid", "arati bine", "radiezi" sau "ai o culoare buna" sunt fraze folosite zi de zi pentru a descrie starea noastra de sanatate, asa cum o reflecta pielea.
  • Serveste la eliminarea substantelor inutile (excretia) - ea este ca o sita uriasa, sau un filtru, Ce e bun ramane inauntru, iar ce e rau iese. Daca ficatul si rinichii sunt suprasolicitati sau nu functioneaza eficient, rezultatul poate fi o afectiune cutanata, ca eczema, cauzata de faptul ca pielea are de-a face cu mai multe deseuri decat in mod normal.
  • Pielea ne protejeaza corpul in multe feluri - ea formeaza o bariera fizica in calea substantelor "straine". Produce o secretie acida care omoara microorganismele daunatoare. Este semipermeabila si alege intre ce poate intra si iesi din organism. Si impiedica pierderile excesive de apa, pentru a preveni deshidratarea.
  • Pielea ne regleaza temperatura corpului. Daca ne incalzim prea tare in timpul unor activitati fizice, sau pentru ca ne aflam intr-o ambianta foarte calduroasa, organismul nostru produce transpiratie, care racoreste pielea si corpul, evaporandu-se de pe suprafata epidermei. Daca ni se face frig, vasele de sange se contracta si reduc fluxul sangvin spre straturile exterioare ale pielii, reducand astfel pierderea de caldura.
  • Este unul dintre primele sisteme de avertizare impotriva pericolelor. Daca atingem un obiect prea fierbinte sau prea rece, nervii din piele trimit mesaje creierului, ca sa ne retragem sau sa intreprindem actiunea potrivita.
Pe termen lung, sanatatea noastra se bazeaza pe faptul de a ne mentine in echilibru, pe noi insine si corpul nostru, astfel incat orice stres sau tensiune nepotrivita cu care are de-a face organismul sa poata fi remediata eficient, permitand revenirea la normal dupa o scurta perioada de recuperare.
 
Procesul de detoxifiere este destinat sa mentina toate aceste organe eliminatorii intr-un tonus si intr-o conditie optime - pe scurt, in echilibru.