Apiterapia

 

Apiterapia este o metodă naturală de tratament folosită de mii de ani.

Tratarea celor mai diverse afecțiuni cu produse apicole naturale, fără nicio prelucrare, sau cu extracte, combinații ale acestora ori cu medicamente apiterapice standard poartă numele de apiterapie,

Apiterapia a fost fundamentată științific prin studii și experimente clinice, care au demonstrat că produsele apicole au o mare paletă de proprietăți biologice și acțiuni farmacologice benefice în menținerea sănătății corpului omenesc.

Incomparabile cu produsele apicole, medicamentele de sinteză cuprind doar unul dintre principalele active ale unui produs natural, substanța care de cele mai multe ori nu e naturală, ci sintetizată în laborator, deci lipsită de principiul vital.

 

Dovezile practicii apiterapiei se pierd in negura timpului. S-au gasit imagini pictate in pesteri (Bicorp, Spania), din perioada epocii de piatra, care infatiseaza extragerea de catre om a mierii din scorburile copacilor.

Papirusuri egiptene contin indicatii terapeutice ale mierii, indeosebi asupra pielii ranite sau arse, dar si cu privire la tratamentul bolilor de stomac si releva faptul ca ceara de albine se folosea curent in practica tamaduirii. In vechea Indie, Vedele mentioneaza efectele spirituale si tamaduitoare ale produselor apicole. Grecii antici descriu mierea ca un produs care prelungeste viata. Tablele de argila mesopotanice, datate din anii 2700 IHr., mentioneaza, de asemenea, mierea ca medicament. La celti, greci si iudei, mierea era asociata cu beatitudinea spirituala, fiind un element de legatura cu mierea cereasca, care curge in rauri, alaturi de lapte, pe toate Pamanturile Fagaduintei.

 

Tratamentul unor afectiuni cu ajutorul produselor apicole - apiterapia, se inscrie azi, in lumea civilizata, pe coordonatele activitatilor medicale fundamentate stiintific, avand o eficienta recunoscuta clinic. Toate principiile active benefice existente într-o combinație completă de produse apicole, dozate într-un mod competent, nu pot fi incluse nici în cel mai complet medicament și nici cea mai completă asociere de medicamente.

 

Produsele apicole conțin toate vitaminele, mineralele, hormonii și substanțele cu rol de prehormoni sau proprehormoni, enzime, glucide simple direct asimilabile, proteine, aminoacizi esențiali și neesențiali, lipide ca biomolecule, deci bioactive fără nicio altă metabolizare, bioflavonoizi de o diversitate imposibil de obținut prin sinteză.

 

Produsele apicole conțin toate substanțele care intră în componența celulei umane și a matricei extracelulare și/sau precursori ai acestora, precum și un spectru larg de substanțe cu rol de protecție la nivel celular: antivirale, antitumorale, tonifiante, factori de creștere. Produsele apicole sunt medicamente veritabile.

Avantajele pe care le au produsele apicole:

  1. sunt produse naturale 100%
  2. au efecte nutritive excelente
  3. au efecte sigure curative și profilactice
  4. produsele apicole au o capacitate rară de a realiza sinergia de prezență și de acțiune a tuturor substanțelor și a principiilor active necesare scopului terapeutic urmărit
  5. produsele apicole au o sferă largă de indicații, recomandări și aplicații
  6. se administrează și se aplică ușor
  7. nu au efecte secundare, contraindicații sau incompatibilități majore
  8. costul de aplicare este redus comparativ cu alte metode de tratament

Asa cum se precizeaza pe site-ul www.tainavie.roapiterapia este pe cale și trebuie să devină una dintre cele mai importante ramuri ale științelor medicale, datorită multiplelor sale valențe profilactice și terapeutice. Apiprofilaxia este mijlocul profilactic cel mai eficient dintre toate cele existente, care poate acționa pentru asigurarea și mentinerea homeostazei organismului uman, prevenind dezechilibrele care pot duce la instalarea stării de boală.