Grupa sanguina

Fiecare grupa sanguina contine mesajul genetic al alimentatiei si comportamentelor stramosilor nostri si, desi ne aflam la oarecare distanta de istoria timpurie a omenirii, multe dintre caracteristicile acestora ne afecteaza iar cunoasterea predispozitiilor genetice ne ajuta sa intelegem logica alimentatiei corespunzatoare grupelor sanguine.
 
Ceea ce stim sigur este ca preistoria umana a inceput in Africa, unde am evoluat de la fiintele humanoide. Primii oameni trebuie sa fi petrecut momente ingrozitoare in acest mediu salbatic in care trebuiau sa-si asigure existenta. Probabil ca alimentatia lor consta din hrana cruda - plante salbatice, larve si resturi descompuse ale victimelor animalelor de prada.
 
Pe masura ce rasa umana a migrat si a fost fortata sa-si adapteze dieta la conditiile in schimbare, noua alimentatie a provocat adaptari la nivelul tractului digestiv si al sistemului imunitar, necesare pentru supravietuire, initial, si pentru fortificare, mai apoi, in fiecare nou habitat. Aceste modificari sunt reflectate in dezvoltarea grupelor sanguine, in modificarile care par sa fi survenit in momente critice ale dezvoltarii fiintei umane:
  1. Ascensiunea oamenilor in varful lantului trofic -> grupa 0 evolueaza spre expresia sa deplina.
  2. Schimbarea stilului de viata de la omul vanator - culegator la omul agrarian - cultivator, mai domestic -> aparitia grupei A.
  3. Fuziunea si migrarea fiintelor umane din Africa de bastina spre Europa, Asia si cele doua Americi -> dezvoltarea grupei B.
  4. Procesul contemporan de amestec al grupurilor disparate -> aparitia grupei AB.
Este interesant de observat ca schimbarile revolutionare ale grupelor sanguine prezinta o incadrare cronologica aproape biblica. In timpurile cand toti oamenii aveau grupa sanguina 0 - perioada cea mai indelungata -, ei ocupau un spatiu restrans si consumau acelasi tip de hrana. Odata cu cresterea populatiei si cu migratiile consecutive, variatia hranei s-a accelerat. Urmatoarele grupe sanguine, A si B, nu dateaza de mai mult de 15000 pana la 25000 de ani, iar grupa AB este cu mult mai recenta.

 

 
Sursa: "Alimentatia adecvata celor 4 grupe sanguine - Dieta individualizata cu solutii de mentinere a sanatatii, de prelungire a vetii si obtinere a greutatii ideale", Dr. Peter J. D'Adamo, Catherine Whitney, Editura Solness Timisoara, 1999.