Regimul Montignac

 
 
 
 

Cea mai mare parte a adeptilor regimurilor de slabit cunosc de acum bine cunoscuta formula a lui Michel Montignac - "Ne ingrasam pentru ca mancam prost si nu pentru ca mancam prea mult". Metoda Montignac a fost lansata in 1987 odata cu publicarea cartii "Mananc, deci slabesc", care s-a vandut in peste un milion de exemplare.

 

“Nutriţioniştii şi alţi dieteticieni oficiali vor să ne facă să credem că suntem prea graşi pentru că mâncăm prea multe calorii, prea multe grăsimi şi nu facem mişcare. Or, toate studiile epidemiologice publicate arată exact contrariul – că din 1960 populaţiile occidentale au diminuat cu 25-30% aportul caloric şi, paradoxal, obezitatea a crescut cu 400%”, afirma Montignac, în lupta cu susţinătorii regimurilor hipercalorice drept cauză a obezităţii.

 

Artizan al revolutiei dietetice din ultimele decenii si autorul a numeroase opere publicate in peste 40 de tari, Michel Montignac este cel care a popularizat notiunea de Index Glicemic al alimentelor si care propune, de vreo treizeci de ani, o abordare cu totul diferita de cea a altor regimuri, desi se inrudeste totusi putin cu cea a regimurilor numite disociate. 

Michel Montignac era nervos când oamenii îl întrebau de ce scriu atât de mulţi că el este părintele unui regim disociat, când nu era de fapt aşa. Sunt invidioşi, nu-mi înţeleg metoda, făcea precizări la secţiunea “nelămuririle utilizatorilor”. Acolo a şi dat o definiţie, care excludea vreo idee de disociere – “metoda Montignac este un mod de alimentaţie non-restrictiv bazat pe alegerea alimentelor a căror capacitate este scăderea insulinei, hormonul îngrăşării”.

 

Metoda Montignac pune un accent mai mare pe aspectul calitativ al alimentelor decat pe aspectul cantitativ, ca si pe asocierile alimentare.

 

Alimente cu indice glicemic scăzut Alimente cu indice glicemic mediu Alimente cu indice glicemic crescut
Roşii – 30 Muesli (fără zahăr) – 50 Cartofi prăjiţi – 95
Măsline – 15 Ananas (fruct proaspăt) – 45 Miere – 60
Fistic, Caju – 15 Suc de mere (neîndulcit) – 50 Curmale uscate – 70
Iaurt – 35 Struguri (proaspeţi) – 45 Băuturi pe baza de cola, sucuri acidulate – 70
Ciocolată neagră (min. 70%
cacao) - 25
Orez basmati – 50 Risotto – 70
 

 

Desigur, primul scop al acestei metode consta in a reduce masa ponderala, adica greutatea, si in a o mentine. Totusi, dincolo de pierderea de kilograme si de echilibrul ponderal, teoria lui Michel Montignac insista asupra necesitatii de a percepe si de a intelege alimentatia intr-o abordare globala a sanatatii. Responsabilizarea fiecaruia in ceea ce priveste propria alimentatie si stare de sanatate este varful de lance in calea pe care o propune Montignac. In plus, regimul confera persoanei care-l urmeaza o mai mare incredere in sine.

Michel Montignac, care a suferit el insusi de o problema de greutate cronica si care a reusit sa o rezolve multumita cercetarilor sale asupra obezitatii si a elaborarii propriei metode, propune o metoda in doua etape:

  1. etapa in care dai jos kilogramele suplimentare

  2. etapa in care inveti sa-ti mentii greutatea ideala.

Potrivit lui Montignac, atunci cand vrei sa scazi in greutate, cea mai mare parte a efortului, si cea mai dificila, consta in deprogramarea vechilor conceptii si obiceiuri. Aflate mereu pe banca acuzatilor, caloriile nu ar mai trebui sa poarte intregul blam al kilogramelor nedorite. Dupa teoria sa, buna sau proasta functionare a pancreasului este cea care pare a sta la baza fenomenului de ingrasare.

Dupa ce a examinat mai multe studii, Michel Montignac a constatat ca grasimea si obezitatea sunt rezultatul proastei functionari a pancreasului si nu invers, adica nu obezitatea genereaza disfuctii ale pancreasului. Aceasta glanda digestiva gestioneaza secretiile de insulina in functie de cantitatea de zahar (glucoza) din sange. Cu cat nivelul glucozei este mai ridicat, cu atat pancreasul elibereaza mai multa insulina. Pe termen lung, aceasta supraproductie (hiperinsulinism) favorizeaza depunerea unei cantitati prea mari de grasime de rezerva si provoaca, in acest fel, formarea de kilograme in plus. Pentru a remedia situatia, trebuie, prin urmare, sa atacam cu forta parametrul glicemic pentru a echilibra randamentul insulinei astfel incat, intr-o prima faza, sa scadem in greutate si, in a doua etapa, sa controlam masa ponderala.

 

 

Pentru a diminua cat mai mult riscurile, consulta un medic nutritionist înainte de a incepe dieta Montignac. Acesta iti poate spune, conform istoricului tau medical, daca ai anumite restrictii alimentare si cat te-ai putea astepta sa slabesti daca incerci metoda Montignac.