Recomandarile lui Michel Montignac

 
  • Alegerile alimentare trebuie sa fie calitative nu cantitative (spre deosebire de regimurile hipocalorice).

  • Ai grija ca rata de glucoza in sange sa nu fie prea ridicata eliminand (in faza 1) si controland (in faza 2) consumul de glucide rele (glucide cu index glicemic mai mare de 50), astfel incat sa eviti o supraproductie de insulina.

  • Nu trebuie sa amesteci niciodata glucidele rele cu lipidele la aceeasi masa. Daca nu poti alege, insoteste totul cu multe fibre (cartofi prajiti cu o salata, de exemplu).

  • Alterneaza regulat mesele protido-glucidice cu lipidele (cu gust dulce si ale caror glucide au un index glicemic mai mic de 50) cu mesele proto-lipidice (cu gust sarat).

  • Lasa un interval de trei ore dupa o masa glucidica inainte de a manca lipide.

  • Lasa un interval de patru ore dupa o masa lipidica pentru a manca o masa glucidica.

  • Evita alimentele glucido-lipidice ca lapte integral, avocado, ficat, nuci, alune.

  • Nu manca ciocolata in prima faza, si ciocolata neagra cu continut de 60-70% cacao in faza a doua.

  • Bea cafea fara cofeina, ceai slab, lapte degresat si multa apa intre mese. Nu bea in timp ce mananci. Nu consuma niciodata alcool pe stomacul gol. Elimina bauturile gazoase dulci (cum ar fi cola), limonade si alte sucuri de fructe facute pe baza de extracte.

  • Alege lipide bune (de origine vegetala), peste si lactate degresate.

  • Consuma multe alimente bogate in fibre.

  • Pentru desert, se recomanda prudenta; evita produsele de patiserie care contin faina si zahar. Alege mai degraba serbet, inghetata, spuma de fructe fara zahar, tarte.

  • Invata sa repartizezi judicios "micile devieri".

  • Nu sari niciodata mesele.