Fazele metodei Montignac

 

Michel Montignac propune o metoda in doua etape:

  1. etapa in care dai jos kilogramele suplimentare

  2. etapa in care inveti sa-ti mentii greutatea ideala.

 
Prima faza
 
Durata primei faze depinde de numarul de kilograme care trebuie sa dispara. 
 
In aceasta etapa trebuie sa elimini alimentele interzise si sa favorizezi alimentele bogate in fibre, cum ar fi cerealele complete, legumele verzi crude si fructele.Consumul de grasimi saturate (carne, lactate, oua) trebuie limitat de asemenea, in favoarea unui consum mai mare de grasimi polinesaturate si mononesaturate (peste, ulei de arahide si de masline, margarina). Trebuie, de asemenea, sa alegi alimentele bogate in vitamine, saruri minerale, oligoelemente si acizi grasi esentiali. Daca nu poti sa te lipsesti de gustul dulce poti folosi edulcoranti de sinteza ca zaharina, ciclamatii si aspartamul.
 
Unele alimente vor fi reintegrate in faza a doua, dupa ce vei fi slabit numarul de kilograme propus.
 
 
A doua faza
 
Tot secretul mentinerii consta in arta de a aplica regulile devenite de rutina in prima etapa, ca sa nu mai vorbim de faptul ca se poate ca acum sa preferi sincer cafeaua fara zahar si fructele naturale si sa apreciezi ca nu mai suferi de digestie proasta pana intr-acolo incat sa nu mai ai chef sa incalci principiile asocierii alimentelor.
 
In aceasta faza este permisa ceva mai multa libertate, pastrandu-ti totusi vigilenta.
 
Compozitia meselor trebuie sa tina cont in continuare de echilibrul proteine-glucide-lipide. In plus, glucidele trebuie alese printre cele care au un indice glicemic mediu sau inferior (deci mai mic de 50). Daca mananci paste, de exemplu, nu consuma si un desert la aceeasi masa. Consumul foarte rar de glucide cu un indice glicemic ridicat (mai mare de 50) trebuie sa fie asociat cu alimente care contin multe fibre alimentare. Nu trebuie sa uiti ca aportul lipidic trebuie sa provina totdeauna din grasimi mono si polinesaturate. Fereste-te sa consumi glucide rele cu lipide la aceeasi masa; de exemplu, friptura cu cartofi prajiti, paste cu sos de carne sau hamburger cu branza. In cele din urma, consumul de vin este autorizat, dar nu trebuie sa depaseasca o jumatate de litru pe zi.