Alimente interzise

 
  • Zaharul sub orice forma: dulceata, bomboane, miere, sirop de artar si alte dulciuri.

  • Painea, mai ales cea care este obtinuta din faina rafinata. Cand vei avea voie, vei alege painea integrala, facuta din faina nerafinata, intrucat contine fibre si o cantitate acceptabila de glucoza. Totusi, in prima faza, este interzisa chiar si painea biologica, in afara de micul dejun.

  • Feculentele facute din faina rafinata: paine, coca, produse de patiserie. Sosurile care insotesc felurile de mancare trebuie sa fie gatite fara faina.

  • Cartofii sub toate formele, in afara de cei cruzi.

  • Orezul alb. Orezul salbatic, fara unt si neinsotit de branza in timpul mesei si care constituie o asociere glucido-lipida este permis.

  • Porumbul (chipsuri de porumb, cereale comerciale de tipul Corn Flakes etc.), victima a manipularilor industriale, a devenit un aliment hiperglicemiant.

  • Pastele albe, compuse din faina industriala rafinata amestecata cu lipide, cum ar fi oul si untul.

  • Morcovii si sfecla, intrucat contin multe glucide rele.

  • Biscuitii si produsele de patiserie, care sunt alimente glucido-lipidice (contin in acelasi timp glucide rele si lipide).

  • Alcoolul, fie ca este vorba de aperitive sau digestive, bere sau vin. In prima faza, nu este permisa nicio bautura alcoolica. Cu titlu informativ, combinatia alcoolului cu alimentele dulci provoaca varfuri de oboseala necontrolabile si, adeseori, hipoglicemie.

  • Cafeaua, cu exceptia celei fara cofeina.

  • Lactatele, in afara de cele degresate, intrucat laptele este un aliment glucido-lipidic.

  • Bauturile gazoase si bauturile dulci rezultate din extracte nu aduc absolut nimic organismului. Gazul artificial duce adeseori la iritatii gastrice si la un excedent de aer in stomac. Coca-Cola, mai ales, este considerata foarte periculoasa. Michel Montignac semnaleaza ca sticlele ar trebui sa poarte o eticheta care sa avertizeze impotriva pericolului consumului! Iar cafeina si acidul fosforic constituie un pericol exploziv: excitant si abraziv osos ... O adevarata otrava.

  • Fructele si sucul de fructe proaspete sunt interzise, sau permise in anumite conditii. Se pot consuma pe stomacul gol, cu vreo douazeci de minute inainte de micul dejun; la gustare, cu doua sau trei ore inainte sau dupa masa, sau seara, cu cel putin doua ore dupa cina. De ce este nevoie de atatea precautii? Pentru ca fructele si legumele se digera foarte repede si energia pe care o fabrica este repede exploatabila. Astfel, daca se mananca fructe in acelasi timp cu alte alimente, acestea perturba digestia. Fructele sunt blocate in stomac, fermenteaza, isi pierd proprietatile, afecteaza metabolismul protidelor si cauzeaza faimoasele balonari si gaze. Fructele mancate cu coaja cresc aportul de fibre si vitamine si limiteaza puterea glicemianta. Cat despre sucurile de fructe comerciale, acestea sunt interzise daca nu sunt proaspete. In acest din urma caz, acestea trebuie consumate in aceleasi conditii ca fructele proaspete. In paranteza fie spus, aceste recomandari referitoare la consumul fructelor ar trebui sa fie respectate in general, indiferent de tipul de alimentatie adoptat.