Grupa A

  • A aparut undeva in Asia sau in Orientul Mijlociu, intre 25000 si 15000 IH ca raspuns la noile conditii de mediu. A aparut in apogeul perioadei Neolitice, sau a Noii Epoci de Piatra, care a urmat dupa Vechea Epoca de Piatra, sau perioada Paleolitica, a vanatorilor Cro-Magnon. Agricultura si domesticirea animalelor erau caracteristicile culturii acestei perioade. 
  • Acest stil de viata diferit, o modificare majora a hranei si a mediului inconjurator, a determinat o mutatie cu totul noua la nivelul tubului digestiv si al sistemului imunitar ale oamenilor neolitici - o mutatie care le-a permis sa tolereze si sa asimileze mai bine cerealele cultivate si alte produse agricole. Asa a aparut grupa sanguina A.
  • Deoarece grupa sanguina A a dovedit o rezistenta mai mare la infectiile obisnuite in zonele cu densitate mare a populatiei, societatile urbane, industrializate, au devenit rapid de grupa sanguina A. Chiar astazi, supravietuitorii ciumei, holerei si variolei prezinta o predominanta  a grupei sanguine A fata de grupa 0.
  • Astazi, sangele grupei A este inca intalnit cu frecventa cea mai mare la vest-europeni. Frecventa grupei sanguine A scade pe masura ce ne deplasam dinspre Europa vestica spre est, calcand pe urmele stravechilor tipare de migrare. Persoanele cu grupa sanguina A sunt depistabile in grupuri mari de-a lungul Mediteranei, Adriaticii si a Marii Egee, mai ales in Corsica, Sardinia, Spania, Turcia si in Balcani. Japonezii, de asemenea, prezinta unele dintre cele mai mari concentrari de indivizi cu grupa sanguina A din Asia de est, alaturi de un numar mai mic de indivizi cu grupa sanguina B.