Dieta mediteraneana (cretana)
Dieta mediteraneana isi trage numele de la faptul ca tipul de alimentatie pe care il presupune este bucataria traditionala a celor cincisprezece tari situate in jurul Marii Mediterane, printre care si Creta, de unde vine si numele de dieta cretana sau regim cretan, folosit destul de des. Cretanii urmeaza acest regim cu cea mai mre constanta si rigoare, de peste 3000 de ani. Ca rezultat, este bine cunoscut faptul ca ei sunt cei care au cea mai scazuta rata de mortalitate cardiovasculara si cea mai ridicata speranta de viata, in pofida unui nivel al colesterolului comparabil cu cel al americanilor.
Oamenii de stiinta care au studiat "miracolul cretan" au ajuns la concluzia ca alimentatia in general si folosirea din plin a uleiului de masline, a fructelor si a legumelor, in special, ca si consumul moderat al vinului rosu si absenta aproape totala a carnii rosii ar sta la baza bunei sanatati si a longevitatii cretanilor.
Deviza acestui regim este: "O calitate respectata pentru o greutate controlata". Nu este vorba despre un regim de slabit ci, inainte de toate, este vorba despre un mod de viata, de o arta de a trai - a mnca bine, a ramane suplu si a trai mult si sanatos, fara ca acest fapt sa fie sinonim cu privatiunile, frustrarile sau monotonia!
Principiile de baza ale regimului cretan sunt simple si usor de inteles. In mare, trebuie sa mancam fara exces, stiind sa ne controlam lacomia, sa alegem grasimile bune, sa consumam alimentele permise si sa eliminam alimentele interzise. Regulile elementare ale acestei diete pot fi rezumate astfel:
-
mese bogate in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti, la care se adauga grasimi bogate in acizi mononesaturati;
-
nu sunt impuse portii precise; nu e nevoie sa cantaresti alimentele sau sa numeri caloriile. Alegerea trebuie facuta cu inteligenta, tinand cont de sex, inaltime, greutate, morfologie, varsta, nivel de activitate fizica si numarul de kilograme de care vrei sa scapi.
Acest regim este un mod de a te hrani, care trebuie luat in totalitatea sa, fiind mai degraba permisiv decat restrictiv, cum este cazul majoritatii regimurilor de slabit. Este in acelasi timp o bucatarie naturala si usoara, dar si un izvor de tinerete. Totusi, daca esti o persoana sedentara, pentru o reusita deplina a acestei diete, trebuie sa adopti un program de exercitii fizice - regimul cretan recomanda trei sesiuni de mers pe saptamana, intre 45 si 60 de minute fiecare.
Iata cateva dintre beneficiile dietei mediteraneene, evidentiate de nutritionistul Cristian Margarit: