Alimente permise

 

Regimul cretan presupune consumul mai mare de legume si fructe (datorita beneficiilor acestora in ceea ce priveste combaterea unui numar mare de afectiuni cronice), mai putina carne, consumul de peste de doua ori pe saptamana si a vinului rosu (polifenolii din vinul rosu amelioreaza sanatatea peretilor arteriali, iar consumata regulat aduce multiple beneficii sanatatii).

Totul se gateste sau se asezoneaza cu ulei de masline presat la rece, iar in privinta produselor lactate, acestia consuma doar branzeturi uscate de capra sau oaie (contin mai multe oligoelemente).

Pe post de indulcitor, cretanii evita zaharul si folosesc doar miere si zaharul din fructe. De asemenea, cretanii folosesc foarte mult iarba grasa, o planta salbatica cu frunze groase si carnoase si este folosita frecvent la salate sau garnituri. Aceasta este bogata in acid linoleic (omega 3), vitamina C, vitamina E si betacaroten. Consumul ei ajuta la prevenirea bolilor de inima si a imbatranirii premature a pielii.

In dieta cretana sunt excluse prajelile, mancarurile pregatite cu grasime, untul, carnea rosie si laptele integral. Ca aperitive a tuturor meniurilor, cele mai optime combinatii benefice pentru sanatate sunt cele obtinute prin amestecul de legume, ceapa, usturoi, ulei de masline si branza.

Puteti afla mai multe despre regimul cretan urmand linkul alaturat: www.formula-as.ro/2014/1133/nutritie-55/regimul-cretan-10-solutii-de-sanatate-18220