Pestele si fructele de mare

Pestele si fructele de mare sunt consumate din abundenta de mediteraneeni. Sursa importanta de proteine, vitamine si minerale, au un continut bogat de acizi grsi polinesaturati de tip omega 3, benefici pentru sanatate. Pestele si fructele de mare constituie de asemenea o sursa importanta de oligoelemente, cum ar fi iodul, esential pentru buna functionare a glandei tiroide care exercita, intre altele, un rol capital in metabolismul grasimilor, zaharurilor si al hidratilor de carbon si, in consecinta, in slabire.

 

Regimul mediteranean recomanda consumul de peste si fructe de mare de patru ori pe saptamana, alternand pestele slab (cum ar fi lup de mare, crap, dorada, cod si limba de mare) si pestii putin mai grasi (ca macrou, sardea proaspata, somon, ton si pastrav). Si fructele de mare figureaza in meniu (crab, creveti, raci, scoici), ca si melcii, aceste moluste compuse din multe proteine si foarte putine materii grase. Bogati si in omega 3 si lipsiti de colesterol, acestia au proprietatea de a proteja inima si arterele, cu conditia, desigur, sa nu fie inecati in unt sau acoperiti cu o patura groasa de branza grasa. Melcii trebuie sa fie savurati pur si simplu cu putin ulei de masline si eventual insotiti de legume.