Factorul de scadere in greutate

Supraponderalitatea a fost blestemul stramosilor nostri, ale caror trupuri erau masini care consumau si cheltuiau combustibilul de care aveau nevoie. Astazi, obezitatea a devenit una dintre cele mai mari probleme de sanatate in majoritatea societatilor industrializate. Din acest motiv, scaderea in greutate a devenit o obsesie.
Dieta grupei sanguine nu a fost conceputa special pentru scaderea in greutate ci pentru performanta optima. De fapt, dupa parerea doctorului D' Adamo, scaderea in greutate ar fi unul dintre efectele secundare naturale ale refacerii organismului. Sfatul lui este ca "De fiecare data cand vedeti un plan de dieta sau care sustine ca functioneaza la fel pentru toata lumea, fiti sceptici. Ascultati-va grupa sanguina. Apreciati-va individualitatea."
Scopul final al dietei este performanta si sanatatea optima, iar acest lucru inseamna realizarea unui echilibru intre greutatea, inaltimea si forma dumneavoastra. Dinamica scaderii in greutate este legata de modificarile pe care organismul uman le sufera atunci cand este urmata dieta ajustata genetic. Exista doi factori:
  1. In timp ce organismul face dramatica schimbare de a elimina alimentele care sunt incomplet digerate sau toxice, primul lucru pe care il face este sa incerce sa elimine toxinele deja existente. Acele toxine sunt depozitate in principal in tesutul gras, astfel ca procesul de eliminare a toxinelor inseamna totodata eliminarea grasimii.
  2. Al doilea factor este reprezentat de efectele pe care anumite alimente le au asupra sistemelor organismului care controleaza greutatea. In functie de grupa sanguina, activitatea lectinelor din alimente poate determina diferite efecte:
  • inflamarea mucoasei tractului digestiv;
  • interferenta cu procesul digestiei, cauzand balonarea;
  • incetinirea ratei metabolismului alimentelor, astfel incat arderea caloriilor pentru obtinerea energiei sa nu fie eficienta;
  • compromiterea productiei de insulina;
  • tulburari ale echilibrului hormonal, determinand retentia hidrica (edeme), tulburari tiroidiene si alte probleme.
Deoarece fiecare grupa sanguina are propriile reactii la anumite alimente, acestea sunt evidentiate in dieta grupei sanguine. Cea mai buna abordare este aceea de a elimina toate alimentele de pe lista DE EVITAT si de a reduce sau elimina acele alimente NEUTRE, predispuse sa determine cresterea in greutate pentru grupa dumneavoastra sanguina.