Regimul Atkins
La inceputul anilor 1970, doctorul Robert Coleman Atkins, cardiolog si nutritionist american, si-a publicat cartea "Dr. Atkins, New Diet Revolution", care a rasturnat universul "slabirii" si a facut din regimul sau unul dintre cele mai populare de pe planeta. Tradus in numeroase limbi si vandut in peste 16 milioane de exemplare, regimul Atkins preconizeaza slabirea printr-un control extrem de strict al consumului de glucide, in limbajul comun fiind numite hidrati de carbon (carbohidrati).
Multi isi amintesc fara indoiala de aceasta obsesie a hidratilor de carbon, care coplesise o mare parte din lumea occidentala. Influentate de teoria doctorului Atkins, numeroase companii alimentare au afisat pe ambalajul produselor alimentare mentiunea "slab in hidrati de carbon". Va suna cunoscut, nu?
Regimul Atkins face parte, asadar, din grupa regimurilor hipoglucidice. Aspectul sau cel mai seducator pentru amatorii de carne si grasimi este ca permite, fara restrictii, consumul de alimente excluse de obicei dintr-un regim de slabit cum ar fi carnea, ouale, branza, untul si smantana. Cu toate acestea, oromide ce dispar toate kilogramele in plus. In contrapartida, dieta Atkins interzice total consumul de glucide, simple sau complexe. Va trebui sa mananci, prin urmare, ouale cu sunca fara paine prajita, branza fara paine sau biscuiti, fileul de peste fara orez si sa spui adio deserturilor dulci sau biscuitilor alaturi de un pahar cu lapte, majoritatii sosurilor sau salatelor de fructe, intrucat acestea, cu un continut semnificativ de amidon si zaharuri, sunt interzise aici.
Teoria doctorului Atkins este foarte simpla si s-ar putea rezuma astfel: pentru a slabi, trebuie sa suprimi sau cel putin sa controlezi radical glucidele si sa nu consumi decat protide si lipide, adica proteine si grasimi.
Care este explicatia acestui fapt? Principala sursa de energie a corpului sunt, in general, glucidele. Ele hranesc in special creierul, organele si muschii. Deoarece regimul Atkins nu furnizeaza deloc glucide (sau prea putin), organismul nostru trebuie sa-si gaseasca energia in alta parte. In acest fel, el este constrans sa foloseasca grasimile de rezerva, stocate in corp, la nivelul ficatului si al muschilor, numite glicogeni. Dupa vreo cincisprezece ore acestia sunt epuizati. Cum sunt strans legati de apa, o mare parte din pierderea spectaculoasa in greutate din primele zile ale dietei este realizata datorita eliminarii apei. Cand rezerva s-a epuizat, organismul se va indrepta spre grasimi si muschi, pentru a-si descoperi un nou carburant.
Acest proces, prin care organismul arde grasimile fabricandu-si in acest mod noul si principalul carburant, cetonele (o forma de calorii arse) sau corpul cetonic, se numeste cetogeneza. Producerea si evacuarea in urina a corpurilor cetonice sunt cele doua mecanisme care constituie baza regimului Atkins; modul in care se desfasoara acestea determina eficienta sa. Cetonele, pe de o parte, scad pofta de mancare si, pe de alta parte, cu cat produci mai multe corpuri cetonice, cu atat elimini mai multe calorii. De altfel, doctorul Atkins recomanda verificarea prezentei cetonelor in urina cu ajutorul benzilor reactive, folosite in general de diabetici. Daca benzile arata ca urina nu mai contine cetone, trebuie redus nivelul de glucide pentru a obliga organismul sa le fabrice din nou.
Dieta Atkins este interzisă persoanelor care suferă de boli ale rinichilor, de diabet și boli ale ficatului. Chiar dacă nu te regăsești în aceste categorii, îți recomandăm să vizitezi medicul înainte de a începe dieta. Informațiile prezentate sunt generale, iar efectele, rezultatele și riscurile depind de foarte mulți factori.