Avantaje, riscuri si inconveniente

 

 

Avantaje:

Regimul este simplu, usor de inteles si de pus in aplicare urmand fazele recomandate. Este suficient sa stii sa diferentiezi alimentele care contin glucide de cele care nu contin, apoi sa-ti compui meniurile pornind de la alimentele permise. Reprosul formulat cel mai frecvent in legatura cu acest regim este ca devine repede monoton. Totusi, daca dam de o parte acest cenusiu gustativ, pierderea in greutate se va face fara nicio senzatie dezagreabila si frustranta de foame si de junghiuri in stomac, intrucat proteinele sunt satioase, iar corpurile cetonice taie pofta de mancare.

 

In plus, cum nu trebuie numarata nicio calorie si cum nu trebuie sa respecti nicio reteta precisa, regimul este usor de tinut. In afara de scaderea evidenta a poftei de mancare si de o slabire apreciabila, corpurile cetonice aduc o senzatie de bunastare si de satisfactie, insotite de o stare naturala de excitare si de acuitate intelectuala.

 

Pierderea in greutate cu acest regim este de circa 2 pana la 4 kilograme in prima saptamana si de circa 6 kilograme pe luna in continuare.Pierderea in greutate, incepand din a doua saptamana este desigur mai putin spectaculoasa decat cea din primele zile, dar este constanta timp de mai multe luni, adica pana in faza finala. 

 

Unul din marile sale avantaje, mai ales pentru sedentarii mari mancaciosi, este ca eliminarea corpurilor cetonice in urina reprezinta o pierdere calorica la fel de mare, daca nu mai importanta, decat un regim cu un nivel scazut de calorii si mult mai putin plictisitoare si istovitoare decat activitatea fizica ceruta in majoritatea regimurilor.

 

Riscuri:

  • Intrucat organismul trebuie sa-si ia din muschi o parte din carburant, masa musculara scade mai mult sau mai putin de la persoana la persoana.

  • Excesul de grasimi si aportul masiv de proteine pot favoriza aparitia anumitor boli, ca si a unor complicatii metabolice si cardiovasculare.

  • Regimul sarac in glucide poate duce la eventuale carente in vitamine, saruri minerale, oligoelemente, antioxidanti si fibre. In aceasta privinta, suplimentele de multivitamine, minerale si acizi grasi esentiali sunt permise.

Printre celelalte inconveniente, mentionam o stare de oboseala si o slabiciune fizica (putand ajunge la unii pana la o stare depresiva), tulburari ale somnului, constipatie (cauzata de lipsa fibrelor) si o scadere a rezistentei si a performantelor fizice. Cat despre respiratia urat mirositoare pe care o genereaza regimul Atkins, ea este cauzata de corpurile cetonice in exces aflate in sange. Acestea sunt de asemenea responsabile de greturile care apar adeseori.

 

Echilibrul nutritional al acestui regim este deseori pus in discutie de criticii sai, ceea ce nu-l impiedica sa fie foarte popular si astazi.