Capaceala de stup

 
 

Datorită proprietăţilor curative deosebite, căpăceala de albine sau de faguri este unul dintre cele mai valoroase produse apicole.

Acest „medicament”, realizat de albine în farmacia stupului, are o aromă deosebită şi păstrează proprietăţile terapeutice ale elementelor active din compoziţia sa: mierea, ceara, propolisul, enzimele şi antibioticele naturale. Din acest motiv, căpăceala de pe faguri are o importanţă medicală greu de egalat.

Căpăceala este capacul de la fagure cu care albinele „sigilează” mierea depusă în fiecare celulă a stupului pentru a-i conserva calitățile terapeutice. La început, mierea are un conținut de apă destul de ridicat; de aceea, albinele sunt preocupate să elimine excesul de apă și mută mierea din celulă în celulă, până când cantitatea de apă se reduce în proporție de 18%.

În acest moment, pentru a păstra mierea în stup și calitățile ei curative, albinele sigilează fiecare fagure cu căpăcele făcute din straturi alternative de ceară și propolis. Ceara contribuie la o bună sigilare a fagurilor, împiedicând pătrunderea aerului și a invadatorilor în stup, iar propolisul sterilizează mierea.

Când fagurele este căpăcit în proporție de 2/3, apicultorul știe că trebuie să recolteze mierea. El folosește un cuțit special cu ajutorul căruia îndepărtează capacele, iar produsul obținut se numește căpăceală.

Totodată, celelalte substanțe conținute de căpăceală: mierea, enzimele și antibioticele naturale au rol antibiotic și conservant.

Ținând seama de calitățile genetice ale rasei de albine, specialiștii disting două feluri de căpăceală: căpăceala uscată (care conține puțină miere - când între căpăceală și miere există și o pernă de aer) și căpăceala umedă (cu un conținut mai mare de miere).

 

Bine de știut

Cine dorește să urmeze un tratament cu căpăceală, trebuie să verifice cu rigoare sursa de unde procură produsul apicol.

Există apicultori care păcălesc consumatorii: ei zdrobesc fagurii de miere pe care-i comercializează ca fiind căpăceală. Dar căpăceala are calitați terapeutice superioare în comparație cu fagurii de miere.

Din păcate, din lipsa de informație, miraculosul medicament, realizat în farmacia stupului, este mai puțin consumat de populație.