Mierea - Hrana zeilor

 
Se poate demonstra ca mierea de albine este unul dintre produsele cele mai complexe, in compozitia caruia s-au descoperit substante vitale pentru buna functionare a organismului uman.
 
Ca o definitie scurta, putem spune ca mierea (din latina melem; in greacă μελιττα înseamnă „albina”) este un produs elaborat de albine, in urma unor procese sofisticate, din nectarul florilor, prin adaos de secretii glandulare de la nivelul corpului lor. Stiati ca, pentru elaborarea unui kg de miere, albinele trebuie sa polenizeze aproximativ 3-4 milioane de flori? Incredibil, nu?
Deci, mierea este considerata un produs al albinelor, si abia apoi un produs vegetal.
 
Albinele au niste glande care secreta substante numite enzime si se definesc drept catalizatori solubili, de natura organica, dependente de anumite conditii de mediu.Ele actioneaza asupra proteinelor, amidonului, glicogenului, lipidelor. Dintre enzimele care inlesnesc procesul de transformare a zaharurilor din nectarul florilor in alte zaharuri, cea mai importanta este invertaza. Sub actiunea acesteia, glucoza si fructoza se desfac.
 
Glucoza este o substanta organica dulce, solubila in apa.
 
Fructoza este tot o substanta organica, dar mai dulce decat glucoza.
 
Cele doua exista in proportii usor egale in miere.
 
 
Nectarul este un suc dulce, pe care-l produc florile. El contine 50-75% apa, 20-24% glucide, 13-20% zahar, substante minerale, vitamine etc.
 
Transformarea nectarului in miere este un proces chimic si fizic, la care ia parte o intreaga familie de albine. Procesul dureaza aproximativ 5 minute, dupa care, albina paraseste stupul. Albinele tinere prelucreaza nectarul in 20 de minute, timp in care nectarul pierde o cantitate mare de apa, se satureaza cu enzime, dupa care este depus in celulele de ceara, timp de 3-5 zile. In acest interval de timp, el sufera niste modificari fizice si chimice, transformandu-se astfel in miere.