Tratamente cu miere in diverse afectiuni

 
Cunoscută în lumea antică pentru proprietăţile sale miraculoase, mierea era folosită atât ca medicament, cât si în ritualuri si ceremonii.
 
Asa cum am vazut deja, mierea are în compoziţia sa numeroase principii active binefăcătoare pentru sănătate. Acestea sunt în mare parte zaharuri precum si microelemente, enzime, acizi organici si vitamine, ce au un efect pozitiv prin acţiunea de reglare a unor funcţii importante ale organismului. Graţie acestor calităţi, mierea a fost utilizată ca remediu de-a lungul timpului pentru vindecarea unor afecţiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru tratarea plăgilor infectate. 
 
Iata cateva afectiuni care se pot trata folosind mierea:
  1. afectiuni ale pielii
  2. afectiuni ale aparatului gastro-intestinal
  3. afectiuni hepato-biliare
  4. afectiuni ale aparatului uro-genital
  5. afectiuni cardio-vasculare
  6. afectiuni ale sistemului nervos
Cand alegem un sort de miere trebuie sa tinem cont de conditiile in care este pastrata, deoarece de acestea depinde pastrarea insusirilor ei nutritive si terapeutice superioare. De cea mai buna calitate este mierea pastrata intr-o incapere intunecata si in borcane din sticla bine inchise.
 
Medicina populara foloseste mierea pentru tratamentul ranilor care se vindeca greu. S-a observat ca aplicarea mierii pe suprafata ranii are o actiune antibacteriana, producandu-se hiperemie locala, ceea ce duce la eliminarea unei cantitati mari de secretie si de limfa, astfel incat rana capata aspect curat, refacandu-se tesutul epitelial afectat.
 
 
 
Contraindicatii la tratamentul cu miere
 
Chiar daca mierea reprezinta un medicament natural deosebit de eficace, are si unele contraindicatii.
 
Este contraindicata pentru toti bolnavii la care este necesara limitarea hidrocarbonatilor sau care au o hipersensibilitate fata de miere.Tratamentul cu aerosoli de miere este contraindicat pentru bolnavii la care suferinta este insotita de emfizem, bolnavii de astm bronsic, cord pulmonar, stari febrile, scleroza pulmonara, hemoragii repetate ale cailor respiratorii. Daca nu suntem atenti la contraindicatiile folosirii mierii, vom suporta efectele secundare, care se pot manifesta astfel: hipertermie, greutate in mers, eruptii pe piele, diaree, voma, crize acute de astm (in cazul astmaticilor).
 
Consumul de miere facut fara sfatul medicului poate sa duca la aparitia unor tulburari.
 
Un exces de miere este contraindicat in obezitate sau indivizilor cu tehdinta de obezitate, deoarece glucidele din miere se transforma in lipide, favorizand acumularea de kilograme in plus. Consumul de miere este contraindicat si bolnavilor cu diabet zaharat.
 
Unor bolnavi, mierea le produce un tranzit intestinal grabit sau chiar diaree.
 
De asemenea, un exces de miere poate produce, la bolnavii cu insuficienta pancreatica, aparitia unor tulburari de dispepsie de fermentatie.