4. Afectiuni ale aparatului uro-genital

 
Mierea reprezinta cel mai eficace tratament, datorita continutului foarte mic in albuminoide. Vitaminele C si P din miere sunt foarte importante in tratamentul inflamatiilor acute si cronice ale rinichilor. Substantele antimicrobiene au o actiune dezinfectanta asupra microflorei patogene.
 
Mierea se recomanda si profilactic, intr-o doza zilnica de 80 - 120g. Se poate lua in combinatie cu suc de lamaie. Cea mai adecvata tratamentului bolilor rinichilor este mierea de castan, de faneata, de flori de munte.
 
Tratamentul in afectiunile renale consta in administrarea de maximum 150 gr. miere, luate in 5 prize a 30 gr. fiecare. Se recomanda consumul a 1.5 - 2 l lichide pe zi.
 
Efectele terapeutice ale mierii in nefropatiile glomerulare acute si cronice, inflamatorii sau degenerative, in cistite, in pielonefrite si in litiazele renale sunt datorate aportului sau redus in protide si in clorura de sodiu, bogatiei in glucide si in riboflavina, care activeaza sistemele enzimatice specifice la nivelul tubilor uriniferi.