Laptisorul de matca

 

Laptisorul de matca – Elixirul tineretii

Lăptișorul de matcă este un remediu universal, deosebit de valoros care, consumat adecvat, îți oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Este potrivit atât pentru copii, cât și pentru aduți și vârstnici, fiind folosit pentru prevenirea sau ameliorarea diferitelor afecțiuni, dar și în tratarea și vindecarea unor boli grave.

 

Lăptişorul de matcă este o veritabilă curiozitate biologică, un mister în mare parte dincolo de înţelegerea umană obişnuită, tocmai pentru că are proprietatea excepţională de a prelungi durata de viaţă a fiinţei care se hrăneşte cu el în mod sistematic. Culturile asiatice consideră că lăptişorul de matcă este un tonic ce îmbunătăţeşte nivelul energetic general, creşte imunitatea și amplifică virilitatea.

  • are un rol deosebit in ingrijirea sanatatii noastre, reflectat in principal datorita capacitatii sale de antioxidant iar ingredientele sale functionale active au ca suport vitaminele din complexul B si proteinele sale unice.

  • are o consistenta cremoasa, culoare alb-galbui, usor translucida si un gust acrisor, putin astringent.

 
Inca de pe la 1600 se punea problema existentei acestei substante de culoare alba, cu aspect cremos, care se observa la anumite albine, dar care nu semana deloc cu mierea. Dupa determinarea ei, a urmat descoperirea provenientei si s-a constatat, dupa o serie lunga de cercetari, ce au durat cateva secole, ca aceasta substanta este un produs de secretie al glandelor salivare ale albinelor lucratoare din stup.
 

Laptisorul de Matca este o substanta secretata de glandele hipofaringiene ale albinelor, cu care sunt hranite larvele de albina in primele trei zile de viata ale acestora. Doar regina stupului se bucura de pretiosul laptisor pe toata durata vietii sale. Iar pentru ca se hraneste in mod exclusiv cu aceasta comoara a naturii, matca traieste pana la 5 ani – fapt cu totul uimitor, din moment ce albinele muncitoare au, in medie, o durata de viata de doar … 45 zile!

Gândește-te la faptul că albinele lucrătoare care îl produc au o durată de viață de numai 5-8 săptămâni, iar albina regină (matca) hrănită doar cu lăptișor de matcă trăiește între 4 și 6 ani, adică de peste 50 de ori mai mult. În plus, aceasta atinge o fertilitate uluitoare, producând un ou la fiecare 45 secunde, și un total de 1.500 - 2.000 de ouă pe zi.

Pentru a obtine laptisor de matca, apicultorul creeaza o falsa nevoie de regina in stup, iar familia de albine incepe „productia de urmasi”. Odata creata aceasta nevoie, la fiecare 72 de ore (exact!), apicultorul recolteaza laptisorul folosind instrumente minuscule de aspirare. Din acest motiv, in productia de laptisor, stupina este impartita in 3 zone de cules, apicultorul culegand zilnic laptisorul (de regula la ora 10 dimineata). Eventuala intarziere sau chiar incercarea de a recolta mai devreme, scade cantitatea de laptisor ce poate fi recoltata. Apicultorii in varsta spun ca este nevoie de „ochi tineri si mana sprintena” pentru a colecta laptisorul de matca, deoarece acesta trebuie aspirat dintr-un spatiu foarte mic, numit „botca”. Doar apicultorii cu experienta au o buna eficienta in productia de laptisor.