Fagurii de miere

 

Încă din antichitate fagurii de miere au fost folosiți în medicina tradițională a acelor vremuri, pretutindeni în lume. Acesta era folosit ca remediu pentru tratarea și combaterea problemelor aparatului respirator, a răcelilor banale sau a stărilor gripale. Deasemenea are utilitate și în combaterea bolilor de stomac, de ficat, rinichi sau a stărilor de covalescențe și chiar a intoxocațiilor alcoolice.

Fagurele de miere este unul dintre cele mai naturale și pure produse apicole. Acest lucru se datorează faptului că asupra lui nu este efectuată nicio intervenție de prelucrare la extracție, fiind exact așa cum albinele l-au construit în propia lor matcă.

Fagurele este constituit din următoarele produse apicole: miere, polen, propolis,  și ceara, fiind foarte apreciat atât ca aliment cât și ca tratament în cazul unor boli. 

Fagurii sunt facuti de catre albine din ceara si au forma hexagonala. Fagurii au o dubla functionalitate: sunt folositi si ca spatiu de depozitare a mierii si a polenului, dar si pe post de "cresa" pentru larve. Forma celulelor a constituit obiect de studiu de-a lungul anilor, deoarece oamenii s-au intrebat de ce albinele au ales tocmai forma hexagonala pentru a-i crea si nu forma de patrat. Exista mai multe explicatii pentru aceasta intrebare.

Una dintre explicatii ar fi ca uzand hexagonul ca forma pentru celulele fagurelui, albinele folosesc mai putin material, iar structura rezultata este mai usoara. Celulele hexagonale acopera cel mai rapid si eficient suprafata care se doreste a fi folosita in stup. Daca celulele fagurilor ar fi fost rotunde, de exemplu, ar fi rezultat un spatiu nedorit atunci cand celulele ar fi fost puse una langa alta, iar suprafata finala care ar rezulta ar fi mai mica. Forma de hexagon insa asigura cea mai eficienta forma de intrepatrundere a celulelor pentru a crea un tot unitar, fagurele.


O alta explicatie ar fi ca forma hexagonala rezulta de la sine datorita pozitionarii albinelor in momentul in care secreta ceara cu ajutorul glandelor aflate pe abdomen si incep sa modeleze celula. Pe de alta parte, celulele de fagure care sunt destinate cresterii viitoarei matci nu au o forma regulata si sunt mai degraba construite neglijent, deoarece acestea sunt create separat si nu integrate in structura generala a fagurelui. Aceste alveole au mai degraba forma de aluna de pamant si sunt complet separate de celulele destinate cresterii albinelor sau trantorilor.

Un alt aspect deloc de neglijat este faptul ca un fagure este construit tridimensional de catre albine, iar in sectiune apare un romb dodecaedru, iar toate unghiurile acestuia au 120 de grade, fapt care duce la ocuparea intregii suprafete dorite, insa cu minimum de material si manopera. Asadar albinele sunt adevarati arhitecti, care stiu sa construiasca eficient, cu minimum de resurse materiale si efort.

Interesant este faptul ca albinele creaza fagurele cu o inclinatie de 13 grade fata de orizontala, fapt care previne scurgerea mierii. Iar celulele care se intrepatrund au o anumita inclinatie una fata de cealalta, astfel incat sa se intrepatrunda cat mai bine unele cu celelalte.

Celulele fagurelui care sunt capacite va pot furniza informatii pretioase despre continutul lor. Astfel, fagurii care sunt capaciti (acoperiti cu ceara), iar capacelele sunt bombate si opace adapostesc larve aflate in plin proces de metamorfoza, pe cand cele care sunt plate si au un anumit lustru contin miere. Fagurii necapaciti fie sunt goi, fie contin oua, polen sau nectar, caci asa cum am mai amintit, fagurii au functia de depozitare a diverselor produse facute sau culese de catre albine.


Stiati ca…?

Modelul si forma fagurilor au fost studiate de oameni de-a lungul timpului, inca din antichitate, iar structura acestora a fost folosita drept model inca din 1950 si este uzata si acum in industria aeronavelor, datorita eficientei sale datorate raportului rezistenta- greutate?