Ceara de albine

 

 

Ceara de albine este doar unul dintre roadele muncii albinelor de pe urma carora beneficiaza oamenii.

Albinele se hranesc cu nectarul florilor, pe care il transforma in miere. Ele consuma insa si miere, pe care, prin intermediul unor glande speciale, o transforma in ceara.

Denumirea de ceara de albine face referire la ceara naturala produsa de aceste insecte in interiorul stupului. Ceara de albine este un produs de secretie al albinelor tinere de 12-18 zile, exceptional si al celor varstnice, secretat din glandele cerifere aflate in abdomen, folosit la cladit fagurii sau capacelele. Albinele produc aceasta ceara fie pentru a-si construi fagurii, fie pentru a-i repara.

 

In stadiul incipient, ceara este un lichid incolor produs de glandele aflate in abdomenul albinelor. Dupa ce aceasta este mestecata si procesata, albinele o ataseaza de peretii fagurelui. Cand este consumata sub forma ei simpla, ceara nu aduce beneficii notabile; totusi, gratie continutului ei mare de nutrienti, poate fi utila la imbunatatirea aspectului pielii atunci cand este aplicata local.

Ceara de albine a fost folosita inca din antichitate recunoscandu-i-se virtutile terapeutice.

 

Ceara de albine este o substanta complexa, organica, de consistenta lichida in momentul secretarii, devenind in contact cu aerul solida, de culoare alb-galbuie, moale, plastica, foarte usor lipicioasa, fara a lasa urme de grasime, fara luciu, cu aspect cristalin fin, nu se lipeste de dinti, cu un miros placut ca al mierii de albine.

In general, ceara poate fi de mai multe culori – galbena, alba, portocalie, maro sau rosie, iar schimbarea culorii depinde in mare masura de varsta fagurelui sau de folosirea acestuia la dezvoltarea oualor.

Principalele ingrediente ale acestui produs sunt acizii grasi si alcoolul cu catena lunga, ceara de albine fiind complet netoxica. In stup, ea este modelata in celule hexagonale, in care albinele isi depoziteaza mierea si ouale, hranind si crescand acolo urmatoarea generatie de insecte.

 

Calitatea cerii de albine este influentata direct de recolta albinelor (flora, solul, sezonul culesului etc.) si de conditiile fiziologice ale familiei de albine pe de-o parte, iar pe de alta parte de modalitatea de extractie (din faguri, capacele, bostine, la cald, la rece etc.). In functie de acesti factori, variaza compozitia fizico-chimica a cerii calitativ si cantitativ.

Ceara este unul din produsele apicole importante obtinute de la albine. In functie de calitate ceara se imparte in:

  • ceara de calitatea I – de culoare alb-galben deschis, fara impuritati;
  • ceara de calitatea a II-a – de culoare galbena – brun deschis neuniforma, fara impuritati;
  • ceara de calitatea a III-a – de culoare galben portocaliu – brun inchis neuniforma.
Este cunoscuta pentru proprietatile sale antitoxice si antiinflamatorii fiind folosita in cosmetica si pentru continutul sau bogat de vitamina A. Multe companii de produse cosmetice o folosesc si in loc de conservant.