Ce beneficii ne aduce ceara de albine?

 

Folosită încă din Antichitate, ceara de albine are o serie de efecte terapeutice. Vechii chinezi o foloseau pentru tratarea afecțiunilor pielii, dar aceasta este apreciată și pentru alte beneficii pe care te lăsăm să le descoperi în cele ce urmează.

Ceara are un efect pozitiv asupra circulaţiei sangvine şi, în general, asupra întregului organism, fiind considerată un remediu împotriva îmbătrânirii.

În plus, poate stimula lactaţia, dar în egală măsură poate trata amigdalita, poate fi folosită ca expectorant, poate fi un remediu în cazul paradontozei şi a afecţiunilor cavităţii bucale, a febrei fânului, tusei şi a inflamaţiilor mucoasei nazale şi chiar şi a astmului bronşic.

De asemenea, este bine de ştiut că în stomac ceara nu este digerată, dar are o acţiune benefică, facilitând tranzitul intestinal şi poate ajuta în tratarea colitei.

Ceara de albine poate fi mestecată ca atare, obţinându-se în primul rând o bună igienă a cavităţii bucale, albirea şi detartrarea dinţilor şi întărirea gingiilor, dar şi stimularea secreţiei salivare şi a celei gastrice.

Ceara topită este folosită pentru epilare, ea asigurând în acelaşi timp o acţiune dezinfectantă, cicatrizantă şi nutritivă asupra pielii, iar unele studii indică un anumit efect inhibitor asupra foliculului pilos. Totodată, ceara de albine exercită un puternic efect trofic asupra pielii şi de întreţinere a tenului, fiind astfel folosită intens în cosmetică.

Încălzită puţin în bain marie, ea poate fi amestecată cu uleiuri vegetale şi alte substanţe active naturale, formând o bază cremoasă, la care se pot adăuga diferite uleiuri esenţiale, obţinându-se astfel produse cosmetice sau terapeutice de calitate, cu cele mai felurite aplicaţii, de la îngrijirea tenului şi până la tratarea reumatismului, a stărilor gripale, pentru combaterea durerilor musculare sau a stresului.

În cadrul produselor de îngrijire a părului, ceara de albine conferă rezistenţă, volum şi strălucire, ajută la repararea părului şi-l face mai uşor de aranjat, mai sănătos şi-l protejează de factorii nocivi din mediu.

 

Contraindicatii si efecte secundare

 

Cu toate ca ofera multe beneficii pentru sanatate si frumusete, este indicat sa consulti medicul inainte de a folosi ceara in tratamente naturiste de orice fel. Asta deoarece, desi nu este toxica, ea poate cauza anumite efecte secundare, cum ar fi blocajul intestinal – atunci cand este consumata in cantitati mari si reactiile alergice – la persoanele care au alergie la miere si alte produse conexe.

De asemenea, nu este recomandat sa folosesti ceara daca ai tenul gras (pentru ca abia atunci poate infunda porii, facilitand aparitia cosurilor).

Ceara de albine mai este contraindicata femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza, avand in vedere ca nu se cunosc suficiente informatii despre siguranta folosirii ei in astfel de cazuri.

Cremele cu ceara nu sunt indicate in plagile supurate in care se urmareste eliminarea externa a puroiului. Deoarece ceara creste secretiile digestive (bucale, gastrice, intestinale) este contraindicata in bolile cu exces de salivatie sau secretie gastrica si intestinala.

Ceara poate deveni nociva prin contaminare cu diverse impuritati si poate deveni inactiva cand in procedeele de preparare sau de conservare pierde vitamina A sau antibioticele continute.

 

Mod de administrare si dozare a cerii de albine:

Dintre indicaţiile terapeutice se pot menţiona (pentru uz extern şi intern) urmatoarele afectiuni. Ca medicament, ceara de albine se foloseste mai mult extern in aplicatii pe piele de 2-3 ori pe zi.

  • Dureri lombare (combinat cu propolis)
  • Artroze
  • Acnee
  • Uz cosmetic (balsamuri, creme, unguente)

Pe cale interna, bucal, se administreaza sub forma naturala de faguri sau capacele sau sub forma de bomboane sau guma de mestecat. Ceara se mai administreaza si pe mucoasele vaginale, in ovule, 1-2 pe zi sau rectal, in supozitoare, 1-2 pe zi.

  • Febra fânului
  • Afecţiuni gingivale
  • Constipaţie.

Proprietăţiile cerii sunt legate în mod direct de substanţele conţinute, dar şi de faptul că albinele adaugă mici cantităţi de propolis în interiorul fiecărei celule a fagurelui, în special în cele construite iniţial pentru larve. Ceara are, astfel, proprietăţi:

  • antiseptice;
  • emoliente;
  • antiinflamatoare;
  • cicatrizante.

Ceara ajută pielea să aibă o structură netedă şi elastică (aspect), de aceea este mult utilizată în cosmetică, în prepararea diferitelor măşti. De asemenea este utilizată pentru epilare.

 

Ceara trebuie pastrata la loc ferit de lumina, caldura, umiditate si contaminare. Dupa parerea specialistilor, ceara de albine odata scoasa din stupi, incepe sa-si piarda activitatea utila in 2-3 ore, daca este expusa la aer, lumina, caldura si umiditate.

In conditii de conservare la frigider, ceara isi poate pastra activitatea utila maxim 1-2 saptamani.

In literatura de specialitate, se estimeaza la 1-3 ani durata de valabilitate a cerii in conditii de preparare si pastrare optime, fara insa a se lua in considerare activitatile ei medicinale.