Tipuri de miere

 

 

Fină la gust, mierea de salcâm ne încântă prin claritate / limpezime și puritate. În combinație cu alte alimente, cafea sau ceaiuri, mierea de salcâm le îndulcește, fără a influența gustul. Este singurul tip de miere care nu cristalizează, fiind preferata copiilor.

 

Cea mai puternică și cea mai plăcută aromă de miere. Mierea de tei are o aromă foarte puternică, este de culoare galben-aurie cu nuanțe verzui și are o textură ușor densă. Are proprietăți antiseptice și este recomandată persoanelor care suferă de stres și insomnie.

 

La rândul său aromată și cu mult mai bogată și complexă, mierea polifloră împrumută din proprietățile terapeutice ale plantelor medicinale din zona noastră.

Fiecare sezon este diferit, ponderea plantelor se schimbă de la an la an. 

 

Galben-alb, culoarea florii, ne îmbie la degustarea tainică a mierii de rapiță care se caraterizează printr-o consistență aparte. Este o miere mai puțin dulce, cu un miros specific. Are proprietăți antibacteriene, ajută la scăderea colesterolului, ajută la regenerarea și menținerea elasticității pereților vasculari.

 

Auriul mierii ne trimite și spre o altă sursă minunată de nectar a albinelor: floarea soarelui. Asprimea frunzelor și a tulpinii contrastează cu dulceața nectarului din florile galbene, din care rezultă mierea ce ne ofera energia benefică a soarelui.

 

Mierea de mană, denumită și miere de pădure, are ca surse de proveniență pădurile de foioase și de conifere. În funcție de arbore (stejar, tei, arțar, fag, frasin, brad sau molid) și culoarea mierii de mană diferă: roșiatică, înspre negru-brun, maronie sau înspre verde. Persoanele active, sportivii, tinerii consumă mierea de mană datorită proprietaților energizante și revitalizante.

 

Frumusețea florii de castan, se transpune în gustul plăcut și putin amărui al mierii. Caracteristica mierii de castan este predominanța fructozei în raport cu glucoza, ceea ce conferă o fluiditate sporită.

 

Din delicatele flori de zmeură albinele își culeg nectarul, rezultând astfel o miere parfumată, cu arome specifice. Diferită de orice alt tip de miere, are o culoare rozalie și gust dulce, dar efervescent totodată. Datorită rarității sale, merită încercată ca atare și nu ca îndulcitor pentru băuturi.

 

Verdele răcoritor și prospețimea permanentă este transmisă și mierii prin fascinanta mentă. Mierea de mentă îmbină într-un mod glorios mentolul, esența puternică, cu dulceața specifică produsului. La rândul său mentolul, recunoscut ca fiind cea mai populară aromă din lume, influențează culoarea galbenă a mierii printr-un verde timid.

 

  • Mierea de păpădie

Mierea de păpădie este denumită și mierea de primăvară. În anotimul renașterii, la spartul bobocilor de floare, albinele își culeg nectarul și din papadii. Prospețimea primăverii aduce galbenul și strălucirea soarelui în culoarea mierii.

 

  • Mierea de brad si de alte conifere

Este foarte rara, randamentul de culegere al albinelor fiind mic. Are proprietati exceptionale asupra plamanilor si sistemului respirator, beneficiind de proprietati antiinfectioase, expectorante, antitusive si, atunci cand este consumata cu tot cu fagure, bronhodilatatoare.

 

  • Mierea de trifoi

Este obtinuta de albine, atunci cand sunt tinute in pastorala, in preajma lanurilor cultivate cu soiurile furajere ale speciei Trifolium repens. Are o actiune diuretica foarte buna, ajutand la eliminarea apei in exces din tesuturi si, de asemenea, are o actiune estrogena, adica ajuta la fixarea calciului in oase, iar la femei favorizeaza accentuarea caracterelor feminine si are efect intineritor puternic.

 

  • Mierea de mac

Are un efect somnifer, antispastic si anafrodiziac (reduce excitabilitatea sexuala) puternic. Are adesea o nuanta mai inchisa, din cauza ca are in compozitie si mici granule de polen de mac, care este negru la culoare.

 

Daca doriti sa aflati mai multe despre tipurile de miere existente, puteti citi aici sau aici.