Compozitia mierii

 

Compoziția mierii de albine variaza în funcție de speciile plantelor de la care albinele colectează nectarul, clima, condiții de stup etc. Dintre cele peste 200 de substanțe pe care mierea le conține, principale sunt glucidele (aprox. 76%) și apa (18%), urmate de proteine, vitamine, substanțe minerale, acid folic, enzime, antioxidanți și factori antibiotici.

 

 

Glucidele

Sunt substante organice hidrocarbonatate, care se gasesc in proportie considerabila in miere, cu rol deosebit energetic, structural, de crestere a rezervelor de glicogen din ficat, participand la formarea membranelor celulare, a tesuturilor. Glucidele dau principalele caracteristici ale mierii (gustul dulce), apa determină fluiditatea, iar componentele care se găsesc în cantități mici determină diferența dintre diversele tipuri de miere – culoarea, aroma și gustul.

Glucidele conținute de miere sunt de trei tipuri: fructoza – aproximativ 38%, glucoza – aproximativ 31% și zaharoza – aproximativ 1 - 2%. Procentajul acestor tipuri de glucide diferă funcție de regiunile geografice (țara de proveniență) și tipul de miere.

Fiind compusa aproape in intregime din glucoza si fructoza, mierea reprezinta un aliment extrem de energizant si de tamaduitor. Este bine de stiut faptul ca mierea are o mare valoare calorica, astfel incat 1 kg de miere contine 4100 calorii. Facand o comparatie simpla, aflam urmatoarele:

  • 1 kg de miere = 1,680 kg carne de vita
  • 1 kg de miere = 50 oua
  • 1 kg de miere = 5900 ml lapte
  • 1 kg miere = 20 banane
  • 1 kg miere = 30 portocale
sau:
  • 30 gr. miere dau                   91 calorii
  • 30 gr. galbenus de ou dau   87 calorii
  • 30 gr. carne de vita dau       56 calorii
  • 30 gr. cartofi dau                  30 calorii
  • 30 gr. lapte de vaca dau       22 calorii
 
 

Proteinele

Proteinele se gasesc in procente mici, dar foarte folositoare organismului. Ele apar in miere cand albinele, alimentandu-se cu polen, scapa particule din acesta. Unele sorturi de miere contin chiar mai multe proteine, ca de exemplu, mierea de rapita.

 

Acizii organici

Au un rol foarte important in metabolism. Acizii organici intra in compozitia mierii intr-o proportie de 20 miimi la 100 gr. miere, avand un rol deosebit in conservarea mierii. Foarte important de stiut este faptul ca mierea are intotdeauna o reactie acida, iar dintre acizii organici din miere amintesc:

  • acidul gluconic - cu rol conservant;
  • acidul formic - cu rol in prelucrarea ei si rol dezinfectant;
  • acidul pantotenic;
  • acidul fosforic;
  • acidul folic, cu rol in marirea numarului eritrocitelor in sange;
  • acid citric, lactic, malic, oxalic, succinic etc.
 
 

Vitaminele

Vitaminele conținute de mierea de albine sunt într-o cantitate foarte mică, din păcate insuficiente pentru organism. Printre ele se numără vitamina C și câteva din complexul de vitamine B (riboflavin, acid pantotenic, piridoxină, biotină, acid nicotinic).

 

Substantele minerale

Deși procentajul mineralelor din mierea de albine nu are o valoare foarte mare, acesta crește valoarea mierii destinată consumului. Mierea conține majoritatea substanțelor minerale: potasiu, clor, sulf, calciu, sodiu, fosfor, magneziu, siliciu, fier, mangan și cupru.

Oamenii aleg destul de des miere de culoare deschisa, cum este de pilda mierea de salcam. Uneori este chiar o pacaleala. De exemplu, mierea poliflora, provenita din combinatia florii de la munte cu cea de ses, este superioara celei de salcam. Sau mierea de floarea-soarelui este mai bogata in substante minerale chiar decat cea poliflora. Substantele minerale au deosebite roluri, sunt reglatoare ale echilibrului acido-bazic si au rol in activitatea enzimelor.

 

Fermentii - enzimele

Fermentii au o mare importanta in determinarea provenientei, a alterarii si a falsificarii mierii. Fermentul principal al mierii este invertaza. Sub influenta ei, zaharoza se descompune in glucoza si fructoza. Invertaza din miere are o provenienta dubla: din nectarul plantelor si din saliva albinelor.

Tipul hranei adunata de albine are mare importanta: cand ea este bogata in zaharoza, este necesar sa fie amestecata cu multa saliva - o astfel de miere este bogata in enzime.

Majoritatea proceselor de metabolism sunt procese realizate cu ajutorul catalizatorilor.