Produsele stupului

 
 

Mierea, polenul și alte produse ale stupului au fost folosite în mod tradițional de români de sute de ani, pentru proprietățile lor calmante, antiseptice, de prevenție și vindecare. De altfel, România este prima țară din lume care a inițiat studiile în acest domeniu, în 1970, și a înființat primul institut medical de apiterapie.

Apiterapia folosește diverse produse ale stupului: mierea de albinepolenulpasturaveninul de albineceara de albinepropolislăptișorul de matcălarvele de matcăapilarninul și chiar aerul de stup și zumzetul albinelor.

 

Mierea de albine nu este doar sănătoasă, ci și delicioasă. Este o comoară în bucătăriile noastre, fiindcă transformă orice preparat într-un deliciu. Pe lângă gustul plăcut, mierea are și efecte puternice calmante, antiseptice, coagulante și antioxidante.
 
Recent, Agenția farmaceutică din România a inclus propolisul pe lista oficială a medicamentelor. Și asta fiindcă este cea mai concentrată sursă de polifenoli din natură și poate fi folosit ca alternativă pentru antibioticele de sinteză chimică. Albinele folosesc propolisul pentru curățarea stupului, iar noi ne putem bucura de aceleași efecte antiseptice și antibacteriene pentru organismul nostru.
 
  • Polenul, în loc de supliment cu multivitamine și minerale

Polenul este extrem de bogat în antioxidanți, vitamine și minerale. O linguriță de polen luată zilnic, timp de 2 săptămâni, îți oferă aceeași cantitate de vitamine și minerale ca un tratament cu suplimente farmaceutice, urmat timp de o lună.
 
  • Pastura, ideală în caz de hepatită

Pastura este polenul tratat de către albine cu zeci de lactobacili, care pornesc procesul de fermentare. Datorită efectului lactobacililor, dar și conținutului de vitamine și minerale, pastura poate face minuni în caz de hepatită, de afecțiuni digestive, afecțiuni cardiovasculare sau neurologice
 
Numeroase companii utilizează veninul de albine în compoziția produselor cosmetice pentru îngrijirea feței. Veninul de albine s-a dovedit eficient împotriva ridurilor și îmbătrânirii premature.
 

Ceara de albine este utilizată în produse naturiste pentru îngrijirea pielii, în special în caz de afecțiuni dermatologice, iritații, eczeme, erupții cutanate, dermatită și psoriazis. Este folosită și ca bază pentru alte substanțe active care se aplică la nivelul tegumentului.

 
Lăptișorul de matcă este folosit intensiv în industria cosmetică dar și în compoziția suplimentelor alimentare. Conține zeci de nutrienți, cu efect imediat de completare a carențelor nutritive.
 
 
  • Larvele de matcă au efect antiviral

Studii recente au demonstrat că larvele de matcă conțin în pielea provizorie multiple substanțe cu rol antiviral. De aceea, sunt utilizate în tratamentele gripelor.
 
 
  • Aerul de stup calmează afecțiunile respiratorii

Aerul de stup nu este un remediu foarte cunoscut, însă a început să fie integrat recent în diverse tratamente, în special în caz de afecțiuni respiratorii: astm, bronșită, răceală, sinuzită. Aerul de stup acționează ca un aromatizator, însă conține și vapori de polen, propolis, ceară și miere.
 
 
  • Zumzetul albinelor calmează și vindecă

Unele țări arabe folosesc acest tip de terapie în tratamentul hipoacuzicilor, însă apiterapeuți din întreaga lume îl includ în procesul de vindecare a afecțiunilor psihice. Sunetul făcut de albine în stup este echilibrat ca nivel al decibelilor, având astfel un efect calmant, de inducere a somnolenței, de reducere a anxietății și agitației.

 

Știai că…?

  • Albinele sunt singurele insecte din lume care produc hrană pentru oameni.

  • Singurele albine care atacă oamenii sunt femelele lucrătoare. Acestea sar în apărare doar atunci când se simt amenințate. Totodată, după ce atacă, acestea își pierd acul și mor.

  • La moartea mătcii, albinele lucrătoare își aleg un puiet pe care îl hrănesc cu lăptișorul de matcă, hrana exclusivă a reginei din stup. Acest lăptișor de matcă cu calități nutritive deosebite va ajuta tânăra matcă să devină o regină fertilă.

  • Fiecare albină are aproximativ 170 de receptori olfactivi. Mirosul este foarte important pentru albine, ajutându-le să se ghideze înapoi spre stup, să îl recunoască cu ușurință pe cel de care aparțin și să identifice la fel de ușor tipul de flori pe care doresc să le polenizeze.

  • Pe timp de iarnă albinele se hrănesc cu mierea adunată pe timp de vară. În plus, cu ajutorul acesteia izolează mai bine stupul pentru a păstra matca la căldură și în siguranță.

 

Albinele continuă să ne inspire prin munca pe care o depun în stup şi prin dăruirea lor, împreună cu toate bunătățile apicole de care ne bucurăm și noi deopotrivă cu ele: miere, polen, păstură, propolis și lăptișor de matcă.