Produsele stupului
Mierea, polenul și alte produse ale stupului au fost folosite în mod tradițional de români de sute de ani, pentru proprietățile lor calmante, antiseptice, de prevenție și vindecare. De altfel, România este prima țară din lume care a inițiat studiile în acest domeniu, în 1970, și a înființat primul institut medical de apiterapie.
Apiterapia folosește diverse produse ale stupului: mierea de albine, polenul, pastura, veninul de albine, ceara de albine, propolis, lăptișorul de matcă, larvele de matcă, apilarninul și chiar aerul de stup și zumzetul albinelor.
-
Mierea de albine, cel mai bun îndulcitor natural
-
Propolisul este un puternic agent antibacterian
-
Polenul, în loc de supliment cu multivitamine și minerale
-
Pastura, ideală în caz de hepatită
-
Veninul de albine, utilizat în industria cosmetică
-
Ceara de albine, benefică pentru piele
Ceara de albine este utilizată în produse naturiste pentru îngrijirea pielii, în special în caz de afecțiuni dermatologice, iritații, eczeme, erupții cutanate, dermatită și psoriazis. Este folosită și ca bază pentru alte substanțe active care se aplică la nivelul tegumentului.
-
Lăptișorul de matcă este extrem de hrănitor
-
Larvele de matcă au efect antiviral
-
Aerul de stup calmează afecțiunile respiratorii
-
Zumzetul albinelor calmează și vindecă
Știai că…?
-
Albinele sunt singurele insecte din lume care produc hrană pentru oameni.
-
Singurele albine care atacă oamenii sunt femelele lucrătoare. Acestea sar în apărare doar atunci când se simt amenințate. Totodată, după ce atacă, acestea își pierd acul și mor.
-
La moartea mătcii, albinele lucrătoare își aleg un puiet pe care îl hrănesc cu lăptișorul de matcă, hrana exclusivă a reginei din stup. Acest lăptișor de matcă cu calități nutritive deosebite va ajuta tânăra matcă să devină o regină fertilă.
-
Fiecare albină are aproximativ 170 de receptori olfactivi. Mirosul este foarte important pentru albine, ajutându-le să se ghideze înapoi spre stup, să îl recunoască cu ușurință pe cel de care aparțin și să identifice la fel de ușor tipul de flori pe care doresc să le polenizeze.
-
Pe timp de iarnă albinele se hrănesc cu mierea adunată pe timp de vară. În plus, cu ajutorul acesteia izolează mai bine stupul pentru a păstra matca la căldură și în siguranță.
Albinele continuă să ne inspire prin munca pe care o depun în stup şi prin dăruirea lor, împreună cu toate bunătățile apicole de care ne bucurăm și noi deopotrivă cu ele: miere, polen, păstură, propolis și lăptișor de matcă.