Compozitia si proprietatile cerii de albine
Ceara de albine este o substanta cu proprietati unice si unul dintre cele mai importante produse ale apiculturii. Se pare ca acest produs nu are un inlocuitor sintetic si a devenit foarte important pentru sanatate si frumusete.
Ceara de albine are in compozitia sa aproximativ 300 de substante diferite, din care in cantitate mare apar: esteri, acizi grasi liberi, hidrocarburi, substante aromatice, minerale, pigmenti, apa, etc. Ceara este o substanta foarte stabila si are capacitatea de a-si pastra proprietatile timp de sute de ani. Acest lucru este confirmat de bucatile de ceara gasite in piramidele egiptene si care nu-si schimbasera calitatile.
Ce proprietati are ceara de albine?
- Din cele mai vechi timpuri ceara este cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatoare, emoliente, expectorante, de atenuare a tusei, de vindecare a ranilor.
- Ceara de albine este utilizata in industria parfumurilor si in industria farmaceutica datorita proprietatilor sale exceptionale de vindecare.
- Calitatile sale principale sunt: elasticitatea, moliciunea, ductilitatea, punctul de topire scazut, insolubilitatea in apa.
- Desi compozitia sa nu este pe deplin cunoscuta, ceara de albine are cu siguranta proprietati bactericide.
In componenta cerii intra substante chimice variate cum sunt alcoolii graşi, materii colorante, ceroleina, vitamina A, substante cu actiune bacteriostatica, etc. Acesti produsi imprima cerii de albine insusiri emoliente, cicatrizante si antiinflamatorii.
In compozita cerii de albine intra un amestec de substante in cantitati variabile, dupa hrana albinelor si metoda de obtinere. Este insolubila in apa, dar solubila in alcool, eter, cloroform, benzol, benzina, ulei de terebentina.
Din punct de vedere chimic, ceara este un amestec neomogen, complex si variabil de substante organice, asemanatoare cu grasimea animala, intermediara intre aceasta si cea vegetala. Ea contine 72 % esteri, 14% acizi grasi si 14% hidrocarburi saturate.
Ceara de albine este insa un ingredient folosit si in multe produse si tratamente cosmetice.
Balsamurile pentru buze, cremele de fata si corp, ceara pentru epilare, unele proceduri dentare si unele operatii reconstructive folosesc ceara de albine.
Multe creme si lotiuni pentru maini, picioare si fata contin ceara de albine. Deoarece acestea contin si alte uleiuri, cum ar fi cele minerale sau de masline, rezultatul este un emolient care face o treaba excelenta pentru catifelarea si hranirea pielii. In plus, ceara protejeaza pielea si datorita proprietatilor sale rezistente la apa.
Ea este o componenta atat de sigura si usoara, incat multe produse pentru copii o contin. Lanolina si parafina sunt mai ieftine decat ceara de albine, dar nu sunt atat de benefice pentru piele. Produsele de ingrijire a parului precum sampoanele, balsamurile, produsele de coafare, care dau rezistenta, volum si stralucire, precum si produsele pentru reparare a parului, contin ceara de albine. Aceasta are in mod natural un miros placut , dar si un agent de ingrosare care o face un produs ideal daca vrei sa adaugi volum parului tau. Din acelasi motiv, ceara de albine face parul mai usor de aranjat atunci cand vrei sa-l coafezi. Parul tau este astfel mai sanatos, pentru ca ceara de albine il protejeaza si de factorii nocivi din mediu.
Proprietati ale cerii de albine: este un ideal agent de ingrosare, potentiator de vascozitate, emulsificator, emolient, agent de formare de pelicule tip film.
Aplicatii in cosmetica: creme, lotiuni, balsamuri, unguente, ruj, rimel, fonduri de ten, diferite creme de protectie.
Indicatii terapeutice pentru ceara de albine:
§ insusiri emoilente
§ insusiri cicatrizante
§ insusiri antiinflamatorii
§ la realizarea unor creme, unguente si produse farmaceutice.
Retineti ca ceara de albine este folosita in foarte multe produse ce le utilizati zilnic!