Utilizari in sanatate ale cerii de albine
Actiuni terapeutice ale cerii de albine:
- Una dintre cele mai vechi utilizari ale cerii de albine este datorata actiunii sale de vehicul medicamentos extern ideal, incorporand diverse substante active datorita proprietatilor ei fizice (moale, elastica, plastica, insolubila in apa etc.).
- Alta actiune este aceea de corector medicamentos extern, modificand favorabil actiunile secundare defavorabile ale componentelor unor formule in care este aplicata.
- In farmacie si cosmetica ceara este folosita pentru actiunea ei impermeabilizanta, necesara in anumite pomezi sau creme.
- Alta actiune este aceea plastica de mulare fara aderare la dantura, folosita pentru aceasta in stomatologie in confectionarea de mulaje dentare fine.
- Mai trebuie mentionate actiunea ei trofica, reparatorie asupra tegumentelor, prin vitamina A continuta, actiunea antibiotica protectoare, precum si actiunea emolienta si alaturi de propolis, antipoluanta, dezodorizanta prin aromele sale.
Indicatii terapeutice ceara de albine:
In farmacie se folosesc ambele forme de ceara (alba si galbena), in diverse formule.
Proprietatea cerii de a da emulsii stabile se foloseste in majoritatea medicamentelor administrate sub forma de emulsii farmaceutice, linimente sau creme. Proprietatea cerii de albine de a forma geluri variabile in consecinta, incorporand in ea diferite medicamente – ca, de pilda, penicilina – se foloseste pentru a da solutii cu resorbtie lenta, injectabile. Ceara intra adesea in compozitia ovulelor sau supozitoarelor. In chirurgie, ceara este folosita in tratamentul unor plagi sau sub forma de creme, alifii, in tratamentul arsurilor sau al ulcerelor pielii, dand rezultate excelente prin bogatia ei in vitaminele A si D.
In medicina interna, se foloseste ceara fie sub forma unor bomboane amestecate cu miere si vitamine pentru a stimula secretiile salivare si gastrice ajutand si la curatarea dintilor de piatra, tartru, culoarea galbena, mai ales la fumatori; de asemenea, este foarte activa in paradentopatii, intarind gingia.
Iata care sunt si cele mai importante utilizari ale acesteia pentru sanatate:
- Ceara de albine este indicata in infectiile bacteriene – aceasta inhiba dezvoltarea bacteriilor si a fungilor, fiind eficienta in tratamentul infectiilor. Se face un tratament combinat cu ceara de albine, miere si ulei de masline. De asemenea, acest remediu poate fi folosit la vindecarea iritatiilor de scutec la bebelusi;
- Ceara de albine are efect analgezic, fiind utila in calmarea durerilor de cap sau musculare – se fierbe la foc mic, timp de 3 ore, cate 1 lingura de pudra de studenita si pudra de pelin, dizolvate intr-un litru de ulei de masline. La final se strecoara si apoi se adauga 80 g ceara de albine si 10 picaturi ulei esential de tea tree.
- Ceara de albine poate trata eczemele si eruptiile cutanate – se recomanda folosirea unui amestec din ceara de albine, ulei de masline si miere. Acest remediu ajuta atat la reducerea inflamatiilor provocate de eczeme, cat si la prevenirea infectiilor;
- Ceara de albine ajuta in cazul iritatiilor de piele si arsurilor usoare – tot ce trebuie sa faci este sa topesti ceara si sa o aplici pe zona afectata. Aceasta grabeste regenerarea epidermei si vindeca aceste afectiuni;
- Ceara de albine este recomandata in cazul hemoroizilor – pentru un efect garantat, se recomanda combinarea ei cu ulei de galbenele si de masline. Aceasta ajuta la calmarea mancarimilor si la stoparea sangerarii cauzate de hemoroizi;
- Ceara de albine este utila in tratarea rinitei alergice si a astmului – datorita proprietatilor antialergice, ceara de albine poate calma simptomele de alergie.
Alte afectiuni care se pot trata cu ajutorul cerii de albine gasiti aici.