Regimul Scarsdale
Regimul Scarsdale a fost creat in 1978 de doctorul Herman Tarnower, un cardiolog american. Numele regimului nu vine de la cel al doctorului care l-a conceput, ci de la orasul in care specialistul l-a studiat si l-a inventat. Fiind un regim foarte restrictiv, se pot pierde pana la 9 kilograme in doua saptamani daca este tinut asa cum l-a conceput dr. Tarnower.
Este vorba despre un program de slabit mai degraba exigent, care comporta doua faze de doua saptamani fiecare, two-on, perioada de regim propriu zisa, si two-off, perioada de stabilizare. Ambele trebuie urmate in alternanta pe toata durata vietii.
Potrivit dr. Mihaela Gologan, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice la Centrul Medical Unirea, "este o dieta hipocalorica, foarte stricta, cu continut scazut de lipide si carbohidrati, ce are impus meniul pe 14 zile, in care micul dejun contine grepfruit, iar pranzul si cina o combinatie de carne si legume". Astfel, dieta contine 43% proteine, 34,5% carbohidrati si 22,5% grasimi care se regasesc in trei mese zilnice.
Membru al marii familii de regimuri foarte sarace in glucide (hidrati de carbon), aporturile calorice ale acestui regim se situeaza la circa 1000 kilocalorii pe zi. Este recomandat tuturor persoanelor care doresc sa scada in greutate, dar si celor care sufera de diabet, de un indice ridicat al colesterolului sau de hipertensiune arteriala. Acest program este oferit in diferite variante:
-
regimul pentru cei care mananca rafinat
-
regimul exotic
-
regimul vegetarian
-
regimul economic pentru bugete restranse.
Regimul Scarsdale este simplu deoarece nu trebuie planificate meniurile, cantarite alimentele, numarate caloriile. Este suficient sa respecti cu rigurozitate instructiunile de baza. Regimul este si hranitor, caci contine suficiente glucide, in special fructe si legume pentru a mentine in forma o persoana care, la plecare "in cursa", are o stare de sanatate satisfacatoare.
Desi trebuie sa fie repetat la nesfarsit, asa cum a fost conceput, regimul este indicat pentru cei care vor sa scada in greutate rapid, cu o ocazie speciala sau pentru a-si reveni dupa o serie de mese foarte copioase, dupa sarbatori sau dupa vacanta, pentru ca nu prezinta niciun pericol pentru organism daca este urmat timp de 14 zile. Totusi, asa cum reiese din avertismentele specialistilor, regimul poate prezenta anumite riscuri daca este urmat pe termen lung.
"Desi pe termen scurt poate duce la pierderea unui exces ponderal semnificativ, pe termen lung (dieta) nu este indicata", este de parere dr. Mihaela Gologan, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice. "Continutul foarte redus de lipide si carbohidrati determina grave perturbari ale acestor metabolisme, carente ale vitaminelor liposolubile. Este mai degraba recomandabil planul alimentar ce reprezinta faza de continuare a dietei Scarsdale, cu limitarea consumului de grasimi animale si carbohidrati complecsi, plus interzicerea zaharului si a produselor zaharoase", argumenteaza specialistul.
Daca te hotarasti sa urmezi acest regim, este foarte important sa o faci cu rigoare si cu disciplina. Toate alimentele recomandate sunt in asocieri cotidiene foarte precise si, pentru a obtine efectul maxim, trebuie respectat in totalitatea sa.
Daca vrei sa tii o astfel de dieta, adreseaza-te mai intai unui medic nutritionist. Un specialist este cel mai in masura sa iti spuna daca este indicat sa o tii sau nu. In plus, te va ajuta sa si mentii rezultatele obtinute, recomandandu-ti regimul care ti se potriveste cel mai bine.