Pastura - painea albinelor

 

Pastura este poate cel mai valoros produs al stupului, dar si cel mai putin cunoscut. Putini stiu ce este pastura si cu mult mai putini se incumeta sa treaca la recoltarea ei. In esenta, pastura este un polen modificat, hrana harnicelor albine.

 

Denumita si painea albinelor, datorita consistentei sale si rolului de hrana in stup, pastura vine in sprijinul sistemului digestiv cu acest aport bogat de microorganisme – bacterii, fungi, microbi si in special paralactobacillus si bifidobacterium – pentru a reface flora intestinala si rezistenta imunitara. Bacteriile apar intr-o abundenta remarcabila in coloniile de albine – se estimeaza ca intestinele unei albine contin 108-109 bacterii per gram de continut, fapt care le pastreaza intacte sanatatea si imunitatea. Denumită şi pîinea albinelor, păstura are efecte rapide în cazul afecţiunilor hepatice.

Pastura este un polen modificat biochimic de catre albine chiar in interiorul stupului, pe parcursul mai multor luni de zile. Sub influenta substantelor adaugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii si umiditatii ridicate din cuib (stup), precum si datorita modului de conservare, polenul sufera o serie de transformari biochimice si modificari structurale, transformandu-se in pastura. Datorita faptului ca transformarile suferite de polen sunt biochimice, produsul rezultat este diferit de polenul initial. 

Transformarea polenului in pastura comporta mai multe etape:

  • prima etapa consta in dezvoltarea bacteriei pseudomonas, aeroba, care va consuma intreaga cantitate de oxigen, ceea ce conduce in final la moartea acestor bacterii, prin autoasfixiere.
  • a doua etapa se produce prin dezvoltarea unei bacteriei anaerobe, lactobacillus, care foloseste glucidele ca sursa de oxigen, producand in schimb acid lactic, concentratia acestuia ajungand la 3,2%; de asemenea creste concentratia de vitamine din grupa B.

In cadrul proceselor naturale care au loc in stup, ia nastere un produs cu adevarat miraculos, bogat in vitamine, minerale, oligoelemente, aminoacizi, enzime si factori antibiotici, alaturi de multe alte substante esentiale pentru organism.

 

Păstura este alimentul de bază al albinelor, fiind denumit și pâinea albinelor, acest produs apicol având extrem de multe beneficii și pentru sănătatea organismului uman. Păstura este extrasă în cantități mici din interiorul celulelor din fagure, fiind mai ușor digerabilă decât polenul

Pastura este un produs natural, cu insusiri mai valoroase decat ale polenului datorita continutului mai mare in zaharuri simple, vitamina K, enzime si aminoacizi, precum si a aciditatii sporite ce o face usor asimilabila. Fata de polen valoarea nutritiva si antibiotica este de 3 ori mai mare. De asemenea, invelisul extern al polenului, exina, este distrus, determinind asimilarea mai usoara de catre organism. Datorita cantitatii mari de acid lactic si proprietatilor antibiotice, pastura poate fi pastrata timp indelungat, fara a se observa modificari majore, cantitative sau calitative. Pastrata la loc uscat si racoros, poate rezista pana la 17 ani.