Polenul
Plin de vitamine, minerale, oligoelemente, aminoacizi (metionona, jizina, glutamina, cistina etc), polenul ar trebui să facă parte din dieta zilnică a fiecăruia dintre noi.
Polenul de albine este considerat unul dintre cei mai sanatosi nutrienti pe care natura ii poate pune la dispozitie. Este utilizat de mii de ani ca supliment nutritional, medicament, revigorant, iar majoritatea nutritionistilor vorbesc despre el ca de un adevarat miracol pentru mentinerea tineretii si vitalitatii, pentru stimularea organismului sa lupte impotriva bolilor si pentru conferirea unei stari de bine general.
Polenul pare sa fie sigur, cu toate ca specialistii se mentin destul de rezervati daca este vorba sa recomande polen pentru o afectiune specifica. El stimuleaza functiile organismului, insa eficienta sa in combaterea unor boli nu a fost inca demonstrata. Insa polenul poate sa fie implicat si in aparitia unor fenomene alergice importante. In cazul in care exista alergii alimentare documentate, specialistii recomanda ca polenul sa fie evitat.
Ingestia de polen, survenita pe un teren atopic, poate fi raspunzatoare de aparitia dispneei, pruritului si urticariei tegumentare, edemului glotic si chiar a anafilaxiei. De asemnea, polenul nu este considerat sigur pentru femeile insarcinate, indiferent cat de multe subsante nutritive ar contine. El nu trebuie consumat ca atare nici in perioada de lactatie si de hranire la san a bebelusului. Acest fapt se datoreaza in principal riscului ca polenul sa contina si anumite pesticide sau fertilizatori artificiali, precum si fungi si bacterii, in cazul in care nu a fost depozitat corespunzator.
Pastrarea polenului
Polenul proaspat are o mare concentratie de principii active, dar activitatea biologica din acesta se injumatateste in 5-6 ore de la recoltare. Apicultorul il poate depozita imediat la congelator sau il poate usca la umbra.
Este bine de știut că polenul granulat (granulele de polen uscat) se păstrează maximum 12 luni (de preferinţă 6) în borcane de sticlă colorată, care se pot închide ermetic, pentru a nu se umezi (polenul umed este toxic) și pentru a nu dezvolta acarieni. La 6 luni de la recoltare, proprietățile biologice ale polenului se reduc la jumătate, iar la 12 luni acestea dispar complet.
Polenul crud se pastreaza in jurul valorii de minus 18, minus 20 de grade. Conditiile de depozitare sunt foarte importante, deoarece este hranitor nu doar pentru oameni, ci si pentru bacterii si microbi.
CONDITII DE PASTRARE
- pastrarea polenului crud se face la congelator, pentru perioade indelungate (luni, ani)
- el nu ingheata datorita continutului scazut in apa
- scos din congelator se poate pastra 7-10 zile la frigider.
Asadar polenul crud este un produs foarte util pentru sanatatea noastra compensand in mare masura deficitul de nutrienti din alimentele noastre de zi cu zi si ajutandu-ne in multe cazuri sa ne recapatam sanatatea pierduta!
Aromele polenului, atat crud, cat si uscat, sunt foarte placute daca acesta este proaspat si depozitat cum trebuie. Pastrat in borcane de sticla sau in saculeti dubli, isi conserva foarte bine parfumul si gustul dulceag, asemanator cu al mierii.
Exista foarte multe tipuri de produse pe baza de polen pe piata, nu doar polen granule, ci si sub forma de praf sau de tablete. Acestea sunt de regula prelucrate sau amestecate cu alte produse ale stupului, pentru a fi utilizate in diverse scopuri terapeutice.