Polen crud sau polen uscat?
Granulele de polen au culori diferite, aceasta datorita plantelor variate de la care provin. Polenul este adunat din mai multe flori, pe picioarele albinelor, care il aduc apoi in stup.
Stiati ca?
Pentru a forma o singura granula de polen albina trebuie sa viziteze in medie 300 de flori. Este important de recunoscut ca pentru a strange o doza de o lingurita de polen, o albina are nevoie sa lucreze opt ore pe zi timp de o luna. Fiecare granula de polen contine peste doua milioane de firisoare de polen de la flori si o lingurita contine peste 2,5 miliarde de firisoare de polen de la flori.
Crescatorii de albine stiu ca marimea si greutatea grăuntelor de polen pot fi foarte diferite, aceasta din cauza speciei plantelor, dar si de distanta pana la floarea sursa sau durata culesului la albine. Apicultorii recolteaza polenul pe care il aduc albinele acasa printr-o metoda simpla: ei pun la urdinis (intrarea în stup) un colector de polen prin care albinele nu pot intra decat daca descarca grauntele de polen, care astfel cad intr-un colector. Apicultorul le aduna si le poate pune la congelat, obtinand asa numitul "polen crud", sau le poate lasa sa se usuce, obtinand polenul granule.
Polenul crud este considerat net superior celui uscat, deoarece prin uscare polenul își pierde nu doar apa, ci si din uleiurile volatile si din principiile active. Uscarea polenului se face la temperaturi de peste 50ºC, in general la 70ºC, astfel ca foarte multi nutrienti sunt distrusi, in special enzimele si lactobacilii.
Daca achizitionati polen crud va trebui sa-l pastrati la congelator, la o temperatura de -18 pana la -20 grade, si sa luati din el doza zilnica necesara. Partea interesanta este ca polenul pus la congelator nu ingheata, deoarece are un continut de apa extrem de scazut. De aceea, va putea fi consumat direct, fara a fi nevoie de o dezghetare prealabila. Studiile asupra polenului au demonstrat ca polenul poate fi congelat și decongelat de 3 ori fara a-si peirde proprietatile, cu conditia sa nu stea afara mult timp inainte de recongelare.
"Deci iau degeaba polen uscat?"
Nu, dar polenul crud are de doua ori mai multe principii active, enzime si substante nutritive, fiind si un probiotic vegetal. Dar chiar si consumul de polen uscat este benefic, cel mai important fiind CUM anume se consuma polenul. Daca granulele microscopice nu sunt desfacute, substantele nutritive nu vor fi absorbite. Mai multe recomandari despre cum se consuma polenul puteti afla aici.