Retetar natural de leacuri cu miere

 
Remediile naturale izolate sau asociate in diferite compozitii constituie o vasta farmacopee orala universala a naturii umane primitive, populare. Uneori, cercetatorii le-au surprins si consemnat pentru a le transmite in scris generatiilor urmatoare.
 
Practica curenta cere clasificarea acestor remedii in ordinea curenta farmacologica, folosind pentru fiecare din leacuri actiunea principala a complexului din care este format. Fiecare leac popular inventariat este tratat in urmatoarea ordine:
  • clasa
  • numarul de ordine
  • compozitia
  • modul de obtinere si preparare
  • modul de administrare si conservare
  • actiunile terapeutice
  • indicatiile
  • contraindicatiile
  • actiunile adverse si toxice
  • termenul de valabilitate
Clasele farmacologice folosite au urmatorul continut:
  • clasa I - cuprinde remedii cu actiuni generale antiinfectioase, antiseptice, anti parazitare, antitumorale, antitoxice, antihemoragice, antianemice.
                        1. Suc de usturoi cu miere
                        2. Lapte cu ceapa si miere
                        3. Pasta de dovleac cu miere
                        4. Pasta de feriga cu miere
                        5. Pasta de hrean cu miere
                        6. Miericica
                        7. Suc de morcov cu miere
                        8. Miere de camp
                        9. Propolis brut
                      10. Colir pentru ochi
 
  • clasa a II-a - cuprinde remedii cu actiune asupra aparatului respirator, dezinfectante, antitusice, antiasmatice.
                        11. Sato (sodou)
                        12. Pasta de trandafiri cu miere
                        13. Pasta de patlagina cu miere
                        14. Sirop de patlagina cu miere
                        15. Sirop de lamaie cu miere
                        16. Sirop de ceapa cu miere
                        17. Sirop de propolis
 
  • clasa a III-a - cuprinde remedii pentru aparatul digestiv si glandele anexe: antidiareice, anticonstipante, antilitiazice biliare (impotriva pietrelor la ficat), hepatoprotectoare, impotriva tulburarilor gastrice si duodenale.
                        18. Ceai din ceara de albine
                        19. Pasta de sunatoare cu miere
 
  • clasa a IV-a - cuprinde remediicu actiune asupra aparatelor cardiovascular si renal, tonice cardiovasculare, diuretice (ajuta la eliminarea apei), sudorifice, hipotensive (scad tensiunea arteriala), antihemoroidale, antivaricoase.
                        20. Suc de ridichi cu miere
                        21. Clisma de miere cu trepadatoare (Mercurialis anua)
 
  • clasa a V-a - cuprinde medicatia sistemului neuropsihic (tonice, calmante), hipnotice (produc somn),anesteziante, antalgice (impotriva durerii), antispastice, anticonvulsivante.
                        22. Suc de ceapa cu miere
                        23. Baie tonifianta din plante si miere
                        24. Ceai de nuc cu miere
 
  • clasa a VI-a - cuprinde medicatia sistemului endocrinometabolic si cu actiuni asupra glandelor sexuale la femeie si la barbat.
                        25. Ceai diuretic din ceapa si miere
                        26. Ceai de hrean cu miere
 
  • clasa a VII-a
                        27. Tonic din aloe cu miere
                        28. Gem de odolean (valeriana) cu miere
                        29. Picaturi de usturoi cu votca si miere
                        30. Tinctura de usturoi cu miere
 
  • clasa a VIII-a
                    `   31. Pasta din muguri de nuc cu miere
 
  • clasa a IX-a
                        32. Dulceata de coji de nuci cu miere
                        33. Unt cu miere
 
 
Niciunul din leacuri nu poate inlocui insa medicul. Niciunul din leacuri nu este bun la toate bolile si nici macar la fel de bun pentru toti bolnavii cu aceeasi boala. Arta si stiinta medicului sunt de neinlocuit; numai el poate decide folosirea acestui retetar natural de la caz la caz. Acest site, ca si altele similare, va informeaza si va ofera posibilitati de cunoastere a unei lumi necunoscute sau mai putin cunoscute.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977