Clasa a V-a

24. Ceai de nuc cu miere

 
Compozitia: frunze de nuc proaspete sau uscate, miere, apa.
 
Prepararea: intr-un vas cu 200 ml apa se pune un pumn de frunze proaspete sau o lingura de frunze uscate de nuc si se fierbe totul, acoperit cu capac, la foc domol, pana scade la jumatate. Se lasa sa se racoreasca si se adauga o lingura de miere la 100 ml ceai.
 
Administrarea: timp de o saptamana, se beau cate 3 cesti de ceai de cate 100 ml, dupa mesele principale. Concomitent, in fiecare seara, se aplica tot din acest ceai, comprese pe portiunile care transpira cel mai mult (subsuori sau axile, palme, laba piciorului etc.) sau se fac bai ca la nr. 23.
 
Actiuni terapeutice: amelioreaza circulatia sangelui si functionarea glandelor sudoripare.
 
Indicatii: leacul este folosit cu rezultate excelente contra transpiratiilor abundente, persistente (hiperhidrozii) generale sau localizate in diverse parti ale corpului.
 
Actiuni toxice adverse: ca la nr. 21.
 
Contraindicatii: diabet, ulcer duodenal, hipertiroidia in stadiu avansat, necontrolata medical.
 
Conservarea; termen de valabilitate: ca la nr. 21.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977.