Clasa a VI-a

26. Ceai de hrean cu miere

 
Compozitia: 50 g frunze si flori de hrean proaspete sau 25 g uscate, 50 g miere, 200 ml apa.
 
Prepararea: frunzele si florile de hrean proaspete se spala si se lasa sa se zvante, cele uscate se iau ca atare; se fierb intr-un vas curat, acoperit cu un capac, timp de 5 minute. Se lasa sa se racoreasca, se storc bine, se strecoara zeama limpede, se amesteca cu miere (40 g miere la 100 ml zeama) si se pune intr-un vas de sticla curat, care se inchide ermetic si se pastreaza la rece.
 
Administrarea: din aceasta infuzie se iau cate 3 linguri pe zi, cate una dupa mesele principale, doua saptamani pe luna, timp de trei luni.
 
Actiuni terapeutice: leacul este un reputat tonic cardiac (intaritor al inimii), stimulent al sistemului nervos si al sistemului endocrin, mai ales sexual.
 
Indicatii: medicina populara il recomanda foarte calduros in bolile de inima, in bolile de nervi, de tip astenic, ca si in impotenta sau frigiditate.
 
Actiuni toxice adverse: ca la nr. 21.
 
Contraindicatii: acest leac nu se da fara avizul medicului.
 
Conservarea: preparatul nu poate fi pastrat.
 
Termen de valabilitate: ca la nr. 21.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977.