Clasa I

6. Miericica

 
Compozitia
  • 25 g petale de trandafiri de dulceata
  • 150 ml apa
  • 500 ml spirt alb
  • 250 g miere
Dupa necesitate, cantitatile pot fi reduse proportional.
 
Prepararea: petalele de trandafir se lasa sa se macereze doua ore in apa rece, fiarta in prealabil, intr-un vas acoperit. Apoi se storc bine si lichidul se strecoara; se fierbe 15 minute si dupa ce se racoreste, se adauga spirtul si mierea si se amesteca bine pana la omogenizare. Se pastreaza la rece, de preferinta la frigider.
 
Administrarea: se poate folosi pentru gargara sau pentru spalat ranile, pentru inmuiat compresele ce se aplica pe rani ca pansament. Pentru gargara se pun 1-3 lingurite de miericica intr-un pahar cu apa, cu care se clateste bine gura, gargarisind 3-4 minute.
 
Actiuni terapeutice: leacul are actiune dezinfectanta, fiind folosit de pe vremea romanilor contra ranilor si a diverselor infectii din gura sau gat.
 
Indicatii: rani si infectii ale pielii, diverse infectii din gura sau gat.
 
Actiuni toxice adverse: ca la nr. 1.
 
Contraindicatii: nu se da la diabetici, la persoanele cu suferinte foarte acute sau febra foarte mare si nici la cele cu intoleranta la ingrediente.
 
Conservarea: preparatul este cu atat mai activ cu cat este mai proaspat. Se pastreaza numai la rece, de preferinta la frigider.
 
Termen de valabilitate: preparatul isi pierde activitatea utila dupa o saptamana de pastrare la frigider sau dupa o ora la temperatura camerei.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977.