Clasa I

10. Colir pentru ochi

 
Compozitia: 1-2 cepe, preferabil rosii de Fagaras, o lingurita de miere si 200 ml apa.
 
Prepararea: se curata ceapa, se spala, se taie marunt si se fierbe 15 minute in apa curata, intr-un vas acoperit cu capac, la foc domol. Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se adauga mierea. Se amesteca bine pana la omogenizare.
 
Administrarea: cu aceasta solutie se spala ochii infectati si apoi se pun cu o pipeta cate 2-3 picaturi in fiecare ochi.
 
Actiuni terapeutice: calmant si moderat antiinflamator.
 
Indicatii: leacul este indicat in infectiile banale ale ochilor.
 
Contraindicatii: la diabetici, precum si la persoanele care nu suporta ceapa sau mierea; de aceea se aplica numai cu avizul medicului.
 
Actiuni toxice, adverse: preparatul tinut peste 3 ore la temperatura camerei sau 24 de ore la frigider devine toxic.
 
Conservarea: ca la nr. 1.
 
Termen de valabilitate: preparatul isi pierde activitatea utila dupa 24 de ore de pastrare la frigider sau 3-4 ore la temperatura camerei.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977.