Clasa a II-a

17. Sirop de propolis

 
Compozitia: 50 g propolis, 200 ml apa, 50 g miere.
 
Preparare: se curata bine propolisul, se pune intr-un vas de tabla bine smaltuit, cu apa si se fierbe acoperit, la un foc moale, pana ce scade la jumatate. Lichidul se strecoara cald printr-un tifon, se trece intr-o sticla adaugand cantitatea de miere si amestecand pana la omogenizare, cat este caldut. Se pastreaza la rece.
 
Administrarea
  • nu se da copiilor sub 2 ani
  • copiilor pana la 12 ani li se dau una pana la 6 lingurite, dupa varsta.
  • adultii primesc 3 pana la 6 linguri pe zi.
Actiuni terapeutice: preparatul are actiune bactericida (omoara microbii), bacteriostatica (opreste dezvoltarea microbilor), usor antibiotica, dezinfectanta, antitusica (impotriva tusei), diminuand cantitatea de secretii traheobronsice.
 
Indicatii: este indicat in toate bolile inflamatorii acute sau cronice ale cailor respiratorii (bronsite, traheobronsite, tuse spastica, bronsectazii, bronsita astmatiforma, astm bronsic).
 
Actiuni toxice adverse: ca la nr. 9.
 
Contraindicatii: nu se da la copiii sub 2 ani, in hepatite toxice sau in alergii recunoscute la propolis sau la polen, precum si in diabet.
 
Conservarea: preparatul este cu atat mai activ cu cat este mai proaspat. Se poate pastra la temperatura camerei 2-3 zile sau la frigider cel mult doua saptamani, in vase de sticla sau ceramica smaltuita, inchise ermetic, la adapost de caldura, lumina, umiditate si contaminare.
 
Termen de valabilitate: preparatul isi pierde activitatea utila treptat pana la doua saptamani, tinut la frigider, timp dupa care poate deveni toxic.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977.