Clasa I

9. Propolis brut

 
Compozitia: propolis (clei de albine) recoltat de pe marginea superioara a ramelor sau de la podisorul din stup.
 
Prepararea: inaintea aplicarii se inmoaie propolisul (tinut cu mana curata) in apropierea unei surse de caldura pana la consistenta pastoasa moale. I se da forma de turtita sau foita, potrivita dupa locul unde va fi folosita.
 
Administrarea: turtita sau foita de propolis calda se aplica imediat pe locul de tratat.
 
Actiuni terapeutice: in aplicatii externe, propolisul actioneaza ca un dezinfectant excelent in tratarea plagilor pielii sau mucoaselor, eczemelor, a micozelor (ciupercilor) pielii (epidermofitii), impotriva bataturilor, a cicatricelor urate, dureroase, pe care le face sa dispara. Are actiune si impotriva negilor si a unora din petele colorate ce apar pe piele. Ajuta la retragerea umflaturilor aparute dupa traumatismele tesuturilor (lovituri, umflaturi, entorse, luxatii, dureri musculare de diverse origini). Actioneaza si ca un antidot impotriva veninului de albine si de aceea se foloseste imediat aplicat pe intepatura.
 
Indicatii: bogatia de actiuni a propolisului brut ii explica varietatea de indicatii in tratamentele chirurgicale ale plagilor sau mucoaselor, grabindu-le vindecarea si oprind infectiile, in tratamentul arsurilor, al degeraturilor, bataturilor, entorselor, luxatiilor, intinderilor musculare sau ligamentare etc. In afectiuni dermatologice da rezultate foarte bune in:
  • infectii cu microbi diferiti (stafilococi, streptococi, piogeni etc.)
  • diferite micoze (ciuperci)
  • eczeme
  • pitiriazis
  • psoriazis (in faza de inceput)
  • acnee (cosuri)
  • zona Zoster
  • herpes etc.
Propolisul s-a dovedit util si in tratamentul unor papiloame benigne (negi) ale pielii si mucoaselor.
 
Actiuni toxice adverse: in unele cazuri, pot exista de la inceput sau sa apara pe parcurs diverse fenomene alergice la propolis (pana la soc anafilactic). De aceea se impune prudenta de la caz la caz si supravegherea medicului in cazurile dificile.
 
Contraindicatii: numai la persoanele alergice la propolis. Se recomanda a nu se prelungi peste 30 de zile aplicarea unui tratament cu propolis, bineinteles daca medicul nu prescrie altfel.
 
Conservarea: trebuie pastrat intr-un vas de sticla colorata sau ceramica smaltuita, inchis ermetic, la adapost de caldura, lumina, umiditate si surse de contaminare diversa.
 
Termen de valabilitate: propolisul isi pierde actiunile terapeutice utile in 6-12 luni de la scoaterea lui din stupi. O parte din propolis fiind volatila, inchiderea lui imediata in vase ermetice la scoaterea din stup se impune.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977.