Clasa a II-a

14. Sirop de patlagina cu miere

 
Compozitia: 200 g frunze de patlagina proaspete, 400 ml apa, 100 g miere.
 
Prepararea: patlagina se fierbe intr-un vas acoperit la foc moale, timp de o jumatate de ora. Se lasa sa se racoreasca, se stoarce si zeama se strecoara printr-o panza deasa intr-un pahar sau alt vas mare de sticla; dupa ce s-a racorit, se adauga mierea.
 
Administrarea: se administreaza 
  • una pana la 6 lingurite pentru copii, dupa varsta
  • 3 pana la 6 linguri pentru adulti
timp de 3 pana la 7 zile. Se poate repeta dupa 3 pana la 7 zile pauza, daca medicul nu prescrie altfel.
 
Actiuni terapeutice; indicatii: ca la nr. 13.
 
Actiuni toxice adverse; contraindicatii: ca la nr. 12.
 
Conservarea: preparatul poate fi pastrat la frigider timp de o saptamana sau la temperatura camerei 2-3 zile. Se pastreaza in vase de sticla sau ceramica smaltuita, inchise ermetic, la adapost de caldura, lumina, umiditate si contaminare. Inaintea administrarii se incalzeste la temperatura corpului numai cantitatea administrata.
 
Termen de valabilitate: 3-4 zile la temperatura camerei sau o saptamana la frigider.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977.