Clasa a II-a

11. Sato (sodou)

 
Compozitia: un pahar cu lapte cald, un galbenus proaspat, doua linguri cu miere.
 
Prepararea: se amesteca bine laptele cald cu galbenusul si cu mierea pana la omogenizare. Se serveste cald.
 
Administrarea: se bea in inghitituri mici, in 5-15 minute.
  • la copiii intre 6 luni si un an se da o jumatate de pahar pe zi. 
  • la copiii mai mari, progresiv mai mult.
  • adultii pot bea chiar 3-4 pahare pe zi.
Actiuni terapeutice: leacul are actiune calmanta si emolienta asupra mucoaselor bucofaringiene si nazale iritate. De asemenea, prin actiunea mierii, efecte nutritive si eutrofice medicinale generale.
 
Indicatii: se recomanda la copii si adulti cu laringite, rinofaringite, angine, amigdalite (raceli in gat, la piept, tusitori cronici, ragusiti). Se mai recomanda in anemii, slabiciune, convalescenta dupa unele boli, preferabil cu avizul medicului, in administrare prelungita de 3 pana la 5 zile. Se poate repeta de mai multe ori, dupa cate o saptamana pauza.
 
Actiuni toxice adverse: preparatul racit sau invechit poate da indigestii fiind foarte alterabil.Ingredientele pot fi intolerate de unele persoane; de aceea este nevoie de prudenta si, de la caz la caz, de avizul medicului.
 
Contraindicatii: nu se da la bolnavii de diabet, la cei cu suferinte acute sau febrile. Nu se da la bolnavii de ficat sau de rinichi. Se recomanda prudenta la persoanele in varsta si la copiii foarte mici.
 
Conservare: preparatul nu poate fi pastrat.
 
Termen de valabilitate: 5-15 minute dupa preparare.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977