Clasa I

7. Suc de morcov cu miere

 
Compozitie: morcovi, miere.
 
Preparare: morcovii se spala, se curata, se trec prin masina de stors fructe (in lipsa, prin masina de tocat carne, dupa care terciul rezultat este stors printr-un saculet de panza tare). Se iau 100 ml din sucul rezultat, se pune intr-o sticla, se adauga 100 g miere si se amesteca bine pana la omogenizare. Se pastreaza la rece.
 
Administrarea: se poate folosi pentru gargara, pentru spalatul ranilor sau pentru inmuiat compresele ce se aplica pe rani ca pansament. Pentru gargara, preparatul nu se dilueaza, se foloseste ca atare, clatind si gargarisind bine gura 3-4 minute, dupa care se poate inghiti.
 
Actiuni terapeutice: leacul are actiune antiseptica, cicatrizanta, hranitoare asupra diverselor rani ale pielii sau ale mucoaselor, grabind vindecarea.
 
Indicatii: din antichitate este considerat ca un leac suveran in tratamentul infectiilor externe, in tratarea ranilor, eczemelor supurate sau nu, a leziunilor mucoaselor sau pielii pe care le ajuta sa se cicatrizeze mai repede.
 
Actiuni toxice adverse: ca la nr. 1.
 
Contraindicatii: numai la persoanele alergice (intolerante).
 
Conservarea: ca la nr. 6.
 
Termen de valabilitate: preparatul isi pierde activitatea utila dupa 2-3 zile de pastrare la frigider sau 2-3 ore la temperatura camerei.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977.