Clasa a II-a 

16. Sirop de ceapa cu miere

 
Compozitie: o ceapa mai mare sau doua potrivite, 100 g miere.
 
Preparare: ceapa se coace in spuza sau intr-o tavita smaltuita pusa intr-un cuptor (cum se coc merele in coaja lor), pana ce s-a inmuiat bine. Se curata de foile externe, se zdrobeste miezul si se pune intr-un pahar curat. Dupa ce s-a racorit se adauga mierea, se omogenizeaza bine si la nevoie se subtiaza cu putina apa, 
 
Se mai poate prepara fierband 200 g ceapa curatata, spalata, taiata marunt, intr-un vas cu 400 ml apa. Se acopera cu un capac si se fierbe la foc domol pana scade la jumatate. Se strecoara si se adauga mierea dupa ce s-a racorit fiertura.
 
Administrarea; actiuni terapeutice; indicatii: ca la nr. 15.
 
Actiuni toxice adverse: ca la nr. 1.
 
Contraindicatii: nu se da la bolnavii de diabet, ulcer gastric sau duodenal, gastrita. Este preferabil avizul medicului in fiecare caz.
 
Conservare: ca la nr. 1.
 
Termen de valabilitate: ca la nr. 14.
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977.