Clasa a II-a

12. Pasta de trandafiri cu miere

 
Compozitia: 100 g petale de trandafiri de dulceata, 150 g miere.
 
Prepararea: petalele se spala, se toaca marunt si se pun intr-un vas de sticla sau ceramica smaltuita. Se adauga mierea amestecand bine, pana la omogenizare. Se pastreaza la rece timp de cinci zile, acoperit, sa se macereze.
 
Administrarea
  • adultii consuma cate o lingura dimineata si seara
  • copiii - mai putin, dupa varsta.
Actiuni terapeutice: calmant, emolient si bacteriostatic, eutrofic asupra mucoasei cailor respiratorii.
 
Indicatii: medicina populara il considera ca pe un remediu faimos in majoritatea bolilor infectioase, respiratorii si chiar in tuberculoza pulmonara.
 
Actiuni toxice adverse: preparatul tinut peste doua saptamani la frigider, sau 2-3 zile la temperatura camerei, devine toxic si trebuie aruncat. Ingredientele pot sa nu fie tolerate de unele persoane. Pentru aceasta este nevoie de prudenta si, de la caz la caz, de avizul medicului.
 
Contraindicatii: nu se da la bolnavii care sufera de diabet zaharat.
 
Conservarea: dupa cele cinci zile de macerare isi pastreaza activitatea cel mult doua saptamani, numai tinut la rece in vase de sticla sau ceramica smaltuita, inchise ermetic, la adapost de lumina, umiditate si contaminare.
 
Termen de valabilitate: cel mult trei saptamani de la data prepararii.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977.