Clasa I

1. Suc de usturoi cu miere

 
Compozitia: miere, usturoi, apa
 
Prepararea: Intr-o oala de fier smaltuita se pun la fiert o parte usturoi, spalat si desfacut in catei, cu doua parti apa. Se acopera vasul cu un capac si se fierbe la foc domol pana cand lichidul scade la jumatate. Se strecoara, se lasa sa se racoreasca, se toarna intr-un pahar de sticla sau cana de ceramica smaltuita, adaugand o lingura de miere la 100 ml lichid.
 
Administrarea
  • se da seara in clisma calduta copiilor pana la 3 ani
  • celor de la 6-9 ani se dau pe cale bucala cate doua lingurite seara
  • celor de la 9 la 12 ani se dau cate trei lingurite seara.
  • copiii mai mari si adultii beau cate un pahar de 150 ml o data sau de doua ori pe saptamana.
Se continua tratamentul inca o saptamana de la data cand nu se mai constata viermisori intestinali.
 
Actiuni terapeutice: leacul are actiune vermifuga contra ascarizilor (limbrici), dar mai ales a oxiurilor (viermisori). Este folosit ca atare de pe vremea romanilor.
 
Indicatii: este indicat numai dupa ce medicul a pus diagnosticul sau mama copilului a vazut viermisori la copil sau persoana bolnava i-a vazut la ea insasi.
 
Actiuni toxice adverse: preparatul tinut peste doua-trei zile la temperatura camerei sau peste o saptamana la frigider devine toxic si trebuie aruncat. Ingredientele pot sa nu fie tolerate de unele persoane. Pentru aceasta este nevoie de prudenta si, de la caz la caz, de avizul medicului.
 
Contraindicatii: nu se da la bolnavii care au temperatura crescuta si diabet zaharat.
 
Conservarea: preparatul este cu atat mai activ cu cat este mai proaspat. Pentru a evita actiunea foarte puternica, chiar iritanta, este preferabil ca, dupa preparare, sa fie lasat o ora si apoi administrat la copiii foarte mici sau debili.
 
Termen de valabilitate: preparatul isi pierde activitatea utila incepand de la 2 pana la 12 ore.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977